Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hitno ukloniti smetlište

Stanovnici Kera po drugi su se put u petak 10. kolovoza okupili ispred divljeg deponija. Skup je počeo u 18 sati, a inicirala ga je Udruga izbjeglih i prognanih s teritorija bivše SFRJ. Stanovnici ove mjesne zajednice upoznati su s opasnostima koje im prijete, prije svega od plinske bušotine. Od mjerodavnih je još jednom zatraženo što hitnije uklanjanje deponija. 
Iako smeće, šut, pa čak i ostaci uginulih životinja smetaju svim Kerčanima, skup je bio neočekivano slabo posjećen. Prema podacima iz popisa stanovništva, ova mjesna zajednica broji 4236 žitelja, a skupa s novinarima, na skupu ih je bilo blizu četrdeset. Zanimljivo je da skoro nitko od stanovnika okolnih zgrada, koji sa svojih terasa vide deponij, nije bio nazočan skupu. Oni koji jesu, bili su više nego ogorčeni na općinare.
ČIJI JE PROBLEM? »Vjerujte mi, za nekoliko dana blokirat ćemo sve ulice«, kaže jedan od starijih Kerčana. »Izbori su na jesen, pa neka onda razmišljaju zašto nitko u MZ Ker nije glasovao za njih«.
Bez obzira na to što divlji deponij »Đar« mnogi posmatraju kao »kerski« problem, ova parcela, ipak, predstavlja općinsko ruglo.
»Mi ih ne interesiramo. Ovo je periferija, a oni rješavaju samo probleme u centru. Čak ni to nisu u stanju uraditi kako treba. Netko se bogati na našu štetu«, komentari su dugogodišnjih stanovnika Kera.
Prema njihovim tvrdnjama, za vrijeme najveće žege, netko je u obližnji kontejner bacio uginulu životinju.
»Zbog neugodnog mirisa, tri dana nisam mogla prozračivati stan«, kaže za HR uzrujana mještanka. »Dovoljan problem predstavlja deponij, a sad još i ovo moramo preživljavati«, priča nam, pokazujući u pravcu mjesta gdje su pronađeni ostaci životinje.
Tlo na parceli površine 90 tisuća četvornih metara nije izravnato (što je sporazumom potpisanim 17. svibnja 2006. godine dogovoreno, prim. aut.). To je, zbog kiše koja je padala noć prije okupljanja, stvorilo nove probleme. Ulica Sergeja Jesenjina i okolne ulice djelomično su poplavljene.
»Tražili smo, a to nam je i obećano, da će deponij biti izravnat s kotom pločnika i plinske bušotine. Do danas to nije urađeno«, žali se predsjednik Savjeta MZ Ker Milan Matić.
U Direkciji za izgradnju Općine prošle je godine sačinjen sporazum, po kojem se pet tvrtki obvezalo izravnati deponij, o čemu smo pisali u broju 227. Radovi su započeti, međutim, posao nije do kraja završen.  
Na jednom dijelu parcele trebala bi biti sagrađena zgrada sa 72 stana, namijenjena socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova. U Udruzi izbjeglih i prognanih tvrde kako su prije tri godine pribavili dokumentaciju potrebnu za gradnju stanova. 
»Stanovi će, naravno, biti sagrađeni, jer imamo svu dokumentaciju. Iskreno se nadam da ćemo od rujna znati detalje, odnosno datum početka gradnje. Zbog toga i mislim da pojedinci usporavaju čitav proces u vezi s deponijem«, kaže Verica Grgurović.
NEJASNA VLASNIČKA STRUKTURA: Udruga je 2. kolovoza Specijalnom tužiteljstvu podnijela prijavu protiv Direkcije za izgradnju Općine zbog zloporabe i uzurpiranja državne imovine. Tajnica Udruge Verica Grgurović kaže kako je predmet misteriozno nestao.
»Imam pouzdane informacije da su svi papiri jednostavno nestali. Nekome je u interesu da to ne dođe do tužitelja«, žali se Grgurovićeva.
U Direkciji za izgradnju Općine kažu kako su u Udruzi izbjeglih i prognanih pogriješili kada su Odjelu za organizirani kriminal prijavili ovo javno poduzeće. 
»Nakon bombardiranja postavljen je kamen temeljac za sporne stanove. To je urađeno prilikom posjeta tadašnjeg direktora Republičke direkcije Milutina Mrkonjića. Mislim da je dotična gospođa pomiješala firme«, objašnjava direktor Direkcije za izgradnju Općine Dragan Trklja.
Proteklih mjeseci mnogima je bilo nejasno tko je vlasnik parcele. Trklja kaže kako je država vlasnik svih nekretnina, a pravo korištenja parcele ima »Integral inženjering«. Kada je prijava protiv Direkcije u pitanju, Trklja napominje da će sačekati reakciju tijela gonjenja.
»Direkcija je spremna podnijeti protutužbu zbog lažnog prijavljivanja. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Nije mi jasno zbog čega se ta Udruga miješa u rješavanje problema divljeg deponija. Napominjem, Direkcija za izgradnju Općine radi po zakonu«, izričit je Dragan Trklja.
Tajnica Udruge, bez obzira na ove tvrdnje, očekuje od tužitelja da utvrdi vlasničku strukturu nad parcelom.
»Pojavljuju se samozvani vlasnici, kao i oni koji zlorabe spomenuti sporazum. Na deponiju se nalazi i plinska bušotina u vlasništvu Naftne industrije Srbije, koja je dugo zapečaćena. Neodgovorno ponašanje pojedinaca moglo je dovesti do eksplozije plina na spornoj parceli. Treba se ponoviti katastrofa s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća da bi netko reagirao«, naglašava Verica Grgurović.
Da nevolja bude veća, ombudsman Zlatko Marosiuk u svom dopisu tvrdi kako je referent Fonda za razvoj izgubio dokumenta u kojima je definirana vlasnička struktura. Zbog toga, ostaje nejasno kako je parcela zavedena.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika