Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvalnost Bogu za sklopljen mir

Godine 1697. princ Eugene Savoyski porazio je kod Sente tursku vojsku koju je predvodio sam sultan Mustafa II. Iako su se i sljedeće godine nastavile borbe, zbog iscrpljenosti obiju vojski mir koji su ponudili Turci, saveznici su odmah prihvatili (1698.). Dogovoreno je da se ide prema sklapanju mira. To se i dogodilo u Karlovcima, na neutralnom zemljištu koje tada nije pripadalo nijednoj strani. 
Budući da Karlovci tada nisu bili u stanju primiti izaslanike tolikih država i njihove pratnje, van grada su podignuti šatori za zastupnike, a u sredini je napravljena drvena vijećnica. Bila je okrugla. Imala je četvora vrata. Osim austrijskih saveznika, Poljske i Venecije, bili su nazočni i izaslanici Engleske i Nizozemske. Kroz južna vrata ulazio je izaslanik Turske, na sjeverna izaslanik saveznika. Na druga dvoja vrata ulazili su ostali izaslanici (engleski, nizozemski, poljski i ruski). 
IZGRADNJA KAPELE: Pre-govori su počeli 11. studenoga 1698. a završili sklapanjem Karlovačkog mira 26. siječnja 1699., uz veliko slavlje i veselje.
Opat Simpeter, koji je u pratnji izaslanika austrijskog cara Leopolda putovao turskom sultanu, napisao je 1701. godine: »Kuća u kojoj je sklopljen mir udaljena je 15 minuta od Karlovaca i vrlo je loše građena. Na prijedlog turskih delegata, svi su se delegati složili da se ovdje napravi crkva«. 
Turci su, naime, tražili da se ova obična drvena kuća pretvori u svetište ili crkvu na vječnu slavu Bogu i u zahvalnost što je osobitom dobrotom Božjom sklopljen mir. Grof Elting ustupio ju je katoličkim redovnicima franjevcima, koji su iz Petrovaradina dolazili držati bogoslužje u Karlovce, da naprave crkvu santa Maria de Pace (sv. Marija od Mira). Franjevci su zamolili carsku pomoć i trošnu drvenu kuću s Karlovčanima preuredili u crkvicu i tako je nastala Kapela Gospe od Mira! Za službu Božju počela se koristiti vjerojatno oko 1720. jer te je godine posvećen oltar, a 1732. postavljena je i propovjedaonica. Čini se da su te godine drveni zidovi zamijenjeni zidanima, ali tako da se sačuvao prvobitni oblik i mjesta četvorih vrata. Takva je ostala do početka 19. stoljeća. Godine 1817. sazidana je današnja kapela. Tom je prilikom među donatorima bio i mitropolita koji je darovao 30.000 cigala. Godine 1846. izgrađen je današnji oltar, a tek 1848., kapela je u potpunosti dovršena. U više navrata djelomično je popravljana i upotpunjavana, a 1923. u potpunosti obnovljena. 
IZRAZ ŽELJE ZA MIROM: Dok je danas gledamo, svakome od nas ovo drevno i znamenito mjesto priča svoju priču, budi različite osjećaje. Ipak, neka nam bude slobodno istaknuti dva momenta. Svakako je od prvorazrednog značaja događaj mira koji je ovdje sklopljen. Mir je uvijek izuzetan, dragocjen i neusporediv. Bez njega ne može rasti nikakvo dobro.
Koliko je bio velik događaj Karlovačkog mira koji se ovdje dogodio, govori nam i već spomenuti detalj kako su Turci tražili da se ovdje napravi svetište ili crkvica na vječnu slavu Bogu i u zahvalnost što je osobitom dobrotom Božjom sklopljen mir. Je li tome pridonio njihov prvi veliki, strahoviti poraz (oko 30.000 poginulih, među njima i veliki vezir te većina paša) i dugogodišnja iscrpljenost ratovima i borbama? 
Danas, mnogi bi željeli vidjeti i ući u onu originalnu vijećnicu u kojoj je Karlovački mir sklop-ljen. No, vrijeme prolazi, propadaju materijali i zgrade. Zauvijek ostaje samo želja za mirom. I u znak te želje ljudi su proteklih 300 godina ovdje podizali i popravljali zgrade Kapele od Mira. Sve kapele do sada, pa i ova koju gledamo, izraz su njihove želje za mirom. Ali još nečega. Htjeli su da one budu i poziv. Da Kapela Gospe od Mira bude svima poziv na mir. Iako ne možemo ući u drvenu vijećnicu iz 1699., možemo ući u mir, može on ući u nas.
Obilazak Kapele od Mira je moguće svakodnevno u vremenu 8-19 sati, a van tog vremena po dogovoru. Također je otvoren i natječaj za najbolji rad o povijesti Kapele od Mira. Radovi se mogu donijeti osobno svakodnevno, a uskoro bi trebalo biti omogućeno i slanje elektroničnom poštom. Kad pris-tignu svi radovi bit će izabrana i tri najbolja koja će biti i nagrađena. Sve informacije mogu se dobiti kod uprave Kapele od Mira na brojeve telefona +381638122287 i +381642538539.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika