Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Župno proštenje u znaku obitelji

Misnim slavljem kojega je na blagdan sv. Roka, u četvrtak 16. kolovoza, u subotičkoj istoimenoj župi predvodio beogradski nadbiskup i metoropolita mons. Stanislav Hočevar zajedno sa župnikom ove župe preč. Andrijom Anišićem i nekoliko svećenika Subotičke biskupije proslavljeno je župno proštenje. 
Govoreći o važnosti obiteljskoga života, nadbiskup Hočevar posebno se u propovijedi obratio roditeljima kao nositeljima života ističući da ne mogu radosno služiti životu ako ponajprije ne susretnu beskonačno svetoga Boga. »Tko može biti roditelj, tko može biti otac i majka, tko može služiti životu?«, upitao se nadalje propovjednik, odgovarajući da to može samo onaj koji je otkrio da je središte svega Božja ljubav! »Ljubav je uvijek konkretna, ona uvijek rađa i uvijek je u službi života, ona je tek onda sretna ako vidi da se drugi rađaju, rastu i napreduju«, rekao je nadbiskup pozivajući roditelje na promicanje jedinstva u različitosti i različitost u jedinstvu, a što je kako je rekao »nemoguće bez iskustva križa«. U tom smislu upozorio je da će onaj koji želi susresti Boga i promicati jedinstvo uvijek imati razapete ruke kao Krist na križu, razapet između neba i zemlje, baš kao što ni roditelji ne mogu bez križa i svakidašnje razapetosti između obitelji i društvenoga života. No, »različitost u obitelji nije križ nego nam omogućava sasvim i potpuno razvijati svoje talente jer tek ondje gdje imamo priliku za križ imamo priliku stvoriti vlastiti identitet«, smatra nadbiskup Hočevar zaključujući da dok ne umiremo za druge i sami nemamo života. 
Posebnost misnoga slavlja bila je i nazočnost desetak bračnih parova koji očekuju dijete budući da se proštenje sv. Roka u ovoj župi slavi i kao »Dan trudnica«. Na kraju sv. mise mons. Hočevar svim trudnicama podijelio je posebni blagoslov kako to predviđa obrednik »Blagoslovi«. Dodajmo kako je kao zadovoljština za grijeh pobačaja, u ovoj župi održano euharistijsko klanjanje, i to od srijede 15. kolovoza od 18 sati do četvrtka 16. kolovoza u 17 sati, kada su članovi VIS-a »Proroci« održali zajedničko polusatno klanjanje »Hvalospjev životu«.
Nakon misnoga slavlja, nadbiskup Hočevar susreo se i s tridesetak mladih u dvorani župe Sv. Roka odgovarajući tom prilikom na njihova pitanja, s posebnim osvrtom na odgovornost mladih u sadašnjemu vremenu, u kontekstu približavanja Europskoj uniji. Osim toga, bilo je riječi o obiteljskom životu i pripravi za isti te o raznim drugim pitanjima s kojima se susreću mladi.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika