Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podrijetlo bola

 
 
 
U prethodna dva nastavka opisali smo nekoliko mogućih uzoraka nastanka bola u grudima. U ovoj trilogiji pokušali smo objasniti kako svaki bol u sredogruđu ne znači  razvoj infarkta srca, kao i to da infarkt srca ima i druge simptome i znakove osim bola u grudima. Tek cjelokupna slika subjektivnog i objektivnog stanja pacijenta može nam otkriti koji je zapravo uzrok koji je doveo do pojave bola. Još jednom naglasimo: bol u grudima kod infarkta srca je veoma jakog intenziteta, traje duže od pola sata, od grudne kosti širi se u vrat, ruke, ramena ili leđa, te je praćen znojenjem, strahom, malaksalošću i bljedilom.
BOL U GRUDIMA PLUĆNOG PODRIJETLA: Ovaj se bol javlja naglo, oštrog je karaktera, srednjeg je intenziteta, lokaliziran je s jedne strane grudnog koša, obično se ne širi i traje nekoliko sati, čak i danima. Bol se pojačava kašljem i dubokim udisajima, a smanjuje se pri ležanju na jednoj strani. Najčešće ga izazivaju različita zapaljenja pluća, pneumonije, zapaljenja plućne maramice, pleuritisi, te zapaljenja dišnih organa i to najčešće akutni bronhitisi. Sličan bol postoji i kod različitih vrsta tumora pluća, naročito kada tumor zahvati okolno tkivo: plućnu maramicu, koštane strukture i sl. 
Ipak bol u grudima plućnog podrijetla najčešće se javlja u prehladama koje su praćene kašljem. Tada on potječe od prevelikog naprezanja mišića koji se nalaze između rebara. Tada se ti mišići, slično kao mišići nogu kod trčanja, »upale« te uslijed nakupljanja tzv. mravlje kiseline u njima, izazivaju bol.
BOL U GRUDIMA GASTRO-INTESTINALNOG PODRI-JETLA: To  je bol koji nastaje zbog nekih od bolesti probavnog sustava. Ovaj je bol zastupljen u više od trećine slučajeva neinfarktnog bola u grudima. Potječe od pojačanog lučenja želudačne kiseline ili pak prolaska te kiseline u jednjak i nagrizanjem njegove sluznice. Ovaj se bol javlja najčešće poslije obroka u ležećem položaju, kao i pri savijanju tijela. Lokaliziran je u donjoj polovici grudnog koša, dugo traje i često je tupog karaktera. Postoji njegovo sezonsko javljanje, najčešći je u proljeće i u jesen. Smanjuje se raznim lijekovima za smanjenje kiselosti želudačnog soka, a praćen je osjećajem gorčine i kiselosti u ustima, nadutosti i podrigivanjem. Uzrok ovoga bola su čir na želucu, zapaljenje sluznice želuca, »kila« želuca, bolest žučne kese i žučnih organa te zapaljenje gušterače. 
Da bi se ovaj bol smanjio treba se pridržavati nekih od sljedećih savjeta: dva sata prije spavanja ne treba jesti ništa; ukoliko znate da bolujete od nekih naprijed navedenih bolesti spavajte na povišenom uzglavlju, jedite više puta po malo i nikako nemojte jesti jako hladnu, jako toplu, jako ljutu ili pak jako začinjenu hranu. Svakako će kratka šetnja poslije svakog obroka smanjiti postojeće tegobe. 
BOL U GRUDIMA MIŠIĆNO-KOŠTANOG PODRIJETLA: Taj je bol veoma čest, naročito kod starije populacije i onih koji od mladosti imaju »problema s kičmom«. Širi se od leđa prema naprijed ili u obrnutom smjeru, te najčešće postoji u jednoj točki grudnog koša. Tipično je za ovu vrstu bola da se pojačava pritiskom na mjesto bola kao i to da mijenja svoj intenzitet prilikom promjene položaja tijela, ruke, ramena, vrata. Potječe od bolesti vrata – cervikalnog sindroma,  od istrošenosti međupršljenskih hrskavica, zapaljenja zglobova ramena, a često i od istegnutosti mišića ramenog pojasa zbog težeg fizičkog napora. Bol se smanjuje mirovanjem cijelog tijela ili pak njegovih bolnih dijelova, te i uporabom raznih krema protiv bolova ili pak nekih iz skupine nesteroidnih antiinflamatornih lijekova. Svakako i s ovim lijekovima treba biti umjeren, jer oni opet izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline koja opet može izazvati određeni vid bola u grudima.
U ostale uzroke grudnog bola spadaju bolovi koji nastaju zbog tumora dojki, tumora grudnog koša i dr.  Česta je i bol zbog razvoja herpes zostera. Tada se bol pojasasto širi i često nekoliko dana nakon njegove pojave na mjestu bola izlaze male bubuljice. Čest je i bol psihogenog podrijetla zbog kojega ovi pacijenti zahtijevaju poseban tretman i liječenje.        g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika