Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Duh u močvari« pozvan na festival 
u Amsterdamu 
 
Igrani film za djecu »Duh u močvari« redatelja Branka Ištvančića pozvan je u službenu selekciju na 21. međunarodni filmski festival filmova za djecu Cinekid, koji će se održati u Amsterdamu od 14. do 21. listopada 2007., potvrdio je redatelj filma. 
Kako stoji u pozivu programske direktorice festivala Sannette Naeye, »Duh u močvari« je odabran među 15 filmova iz svijeta i natjecat će se za nagradu žirija »Cinekid Lion« i nagradu publike »KPN Cinekid Lion«.
Najboljem producentu ove godine bit će dodijeljena i specijalna nagrada međunarodne organizacije dječjih filmskih festivala CIFEJ.
»Duh u močvari« snimljen je u produkciji Interfilma i HRT-a 2006. godine. 
Hina
 
»Repetitor« pobijedio u Puli
 
Beogradski rock sastav mlađe generacije »Repetitor« pobijedio je na ovogodišnjem, 11. po redu »Art & Music festivalu«, koji je prošloga petka završen u Puli, piše Popboks.com. Repetitor je prvo mjesto osvojio ne samo po glasovima žirija, sastavljenim od rok kritičara, producenata i izdavača, već i same publike, što se, kako je rečeno, jednom bendu prvi put desilo u povijesti tog festivala. 
Najbolji nastup u revijalnom dijelu ovogodišnjeg »Art & Music festivala«, po ocjeni mnogih, imala je trip-hop blues grupa »Goribor« iz Bora. Pojačani bubnjarom grupe »Messerschmitt«, trio je predstavio pjesme sa svog prvog službenog studijskog izdanja, koje izlazi polovicom rujna za hrvatsku izdavačku kuću »Dancing Bear«. 
 
 Međunarodni novosadski 
književni festival
 
U organizaciji Društva književnika Vojvodine, od 27. kolovoza do 1. rujna održat će se drugi po redu Međunarodni novosadski književni festival, na kojem će sudjelovati 50 značajnih pisaca iz zemlje i inozemstva, među kojima i Petko Vojnić Purčar iz Novog Sada. On će nastupiti s glasovitim američkim pjesnikom Stephenom Rodeferom i još nekoliko kolega. Program festivala održavat će se na Trgu mladenaca, svake večeri s početkom u 21 sat. 
 
Tuborg Green Fest i sljedeće godine
 
Glazbeni festival – Tuborg Green Fest, koji je s glavnim zvijezdama Red Hot Chili Peppers, prvi put organiziran krajem lipnja kod Inđije, bit će održan i sljedeće godine u Srbiji, najavljeno je iz kompanije Carlsberg. »Drugog Tuborg Green Festa bit će sigurno, ali se još ne zna koji će izvođači nastupiti jer se o organizaciji festivala skrbi središnjica kompanije u Copenhagenu«, rekao je agenciji Beta glavni direktor Carlsberga za jugoistočnu Europu Isak Sheps. Datum i prostor na kome će se održati festival još nisu poznati, ali je Sheps rekao da će festival biti »na otvorenom, tijekom ljeta, kada bude lijepo vrijeme«.
 
Festival »String« u Subotici
 
U organizaciji Fokus fondacije, večeras i sutra navečer (24. i 25. kolovoza), na Stadionu malih sportova u Subotici održat će se festival »String« – natjecanje demo skupina iz oblasti punk, rock, metal, grunge i HC glazbe. Prvoga dana održat će se natjecanje deset najboljih među ukupno 61 prijavljene skupine iz Srbije: dreDDup (Novi Sad), All the arms we need (Subotica), DžDž (Beograd), POP-UPS (Sombor), NoYz! (Beograd), My Fault (Novi Sad), Ja k’o Mile a Mile k’o konj (Novi Bečej), Spins (Negotin), Counter Ignition (Kovin) i Through Art (Beograd). Tri najbolja benda prijelaze u drugi natjecateljski dan, gdje će se natjecati sa pet bendova iz regije: Sake - Pula (Hrvatska), Avatar – Budimpešta (Mađarska), Icarus down – Trbovlje (Slovenija), Phobia – Bosanski Brod (BiH) i Punkreas – Nikšić (Crna Gora).
U revijalnom dijelu programa prvog će dana svirati sastav Speedball iz Aleksinca (bend koji je prošle godine osvojio drugo mjesto), koji će otvoriti festival, a prvi natjecateljski dan će zatvoriti prošlogodišnji pobjednik – skupina Ground Zero iz Novog Sada.
Drugi dan, nakon samog finala natjecanja, nastupit će skupina Starfuckers iz Šapca, te legendarni »Kud Idijoti« iz Pule, koji su svoju karijeru započeli upravo u Subotici, pobjedom na nekadašnjem subotičkom Omladinskom festivalu prije točno 20 godina, tako da će ova svirka obilježiti njihov jubilej.
Prije otvorenja festivala, u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici bit će otvorena izložba rock fotografije pod nazivom »Rock momenti«, čiji su autori Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Aleksandar Zec.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika