Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promoviranje novog umjetničkog izraza romskih autora

Drugi međunarodni festival kulture Roma »Romart« održat će se u Subotici i na Paliću od 30. kolovoza do 1. rujna. Cilj festivala je promoviranje novog umjetničkog izraza romskih autora te otvaranje novog prostora za kulturu ove etničke zajednice. 
»Cilj ovog festivala je razbijanje predrasuda prema romskoj nacionalnoj manjini i prikazivanje Roma u drugačijem svjetlu od vladajućih stereotipa, promoviranje kulturnih vrijednosti te afirmacija mladih talenata i upoznavanje šire publike s njihovim modernim starateljstvom. Cilj je i to da se u autentičnom ambijentu stvori pozitivna energija i Palić, Subotica i Vojvodina obilježe na europskoj mapi kao tolerantno, kulturno i turističko odredište«, dodaje izvršni producent »Romart«-a Goran Nikolić. 
Na »Romart«-u će se predstaviti umjetnici romske zajednice čija glazba, filmska i kazališna ostvarenja zauzimaju visoko mjesto u europskoj kulturi. 
»Središnja događanja bit će na Ljetnoj pozornici na kojoj će se izvoditi uglavnom koncerti. Mogu najaviti dolazak glasovitog orkestra ‘100 violina’ i umjetničke radionice ‘Rajko’ iz Budimpešte. Iz Češke dolazi čuveni ‘Gulo Čar’, a pozivu se odazvao i Šaban Bajramović te bi ovim putem pozvao građane da u što većem broju posjete Festival«, rekao je ravnatelj »Romart«-a Ivan Sabanov i dodao da će se samo na Ljetnoj pozornici naplaćivati ulaz. 
Najavljen je i okrugli stol na kojem će sudjelovati predstavnici romske zajednice iz svijeta kulture i politike, vjerskih zajednica i predstavnici državnih tijela. Tema će biti integracija Roma u suvremeno europsko društvo, međunacionalna tolerancija i regionalna suradnja po pitanju položaja Roma. 
Festival organizira Polis fest iz Subotice, a manifestaciju podržavaju Europska Fondacija za kulturu, Ministarstvo kulture Srbije i Skupština Općine Subotica. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika