Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U planu nove turneje

Kako smo već pisali u posljednjem broju »Hrvatske riječi«, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice imalo je još tri gostovanja na koja su putovali članovi Folklornog i Glazbenog odjela kojima ravnaju Davor Dulić i prof. Mira Temunović. 
U razdoblju od 12. do 17. kolovoza prvi ansambl Centra putovao je u Republiku Hrvatsku te imao nastupe u okolici Imotskog. Ansambl iz Subotice bio je gost KUD »Vinjani« koji je organizirao festival 4. međunarodnu smotru folklora »Lipo ti je u mom kolu«, a s ciljem kako bi se okupili mladi i usmjerili k pozitivnim vrijednostima, međusobnoj toleranciji i druženju. Pokraj gostovanja u Vinjanima Donjim, članove HKC-a ugostio je i KUD »Branimir 888« iz Muća na čijem je festivalu »Stara je škrinja otvorena« ansambl nastupio s koreografijom »Bunjevačko momačko kolo«. Smotra u Muću postala je zapažena diljem matične nam domovine, a o folklornom bogatstvu raznih krajeva Hrvatske te prostora na kojima žive Hrvati izraženog kroz nošnju, običaje, ples i pjesmu mišljenje je dao i stručni sud sastavljen od vodećih i priznatih folklornih stručnjaka. Po riječima renomiranog koreografa iz Hrvatske Branka Šegovića, koji je propratio sve nastupe HKC »Bunjevačko kolo«, ansambl je  na pravi način prikazao našu kulturnu baštinu te osvojim nastupima osigurao gostovanja za iduću godinu i pozitivan sud stručnog žirija. 
BUGARSKA: Po povratku iz Splitsko dalmatinske županije, prvi je ansambl nastavio pripreme te od 26. do 30. kolovoza sudjelovao na 9. međunarodnom festivalu u Republici Bugarskoj, u Dorkovu, u organizaciji Općine Dorkovo i Općinskog kulturnog centra sv. Ćirila i Metoda. Budući da je svojim programom, koji je izveo u sklopu festivala, prvi ansambl ostavio veliki dojam na sve nazočne, te i na organizacijski komitet, uslijedio je poziv na veliki folklorni CIOFF-ov festival, a poziv da bude predavač na temu bunjevačkih plesova na konzervatoriju spomenutog festivala koji će se održati u Akademiji znanosti, dobio je i Davor Dulić, voditelj Folklornog odjela, što govori o uspjehu Folklornog odjela HKC-a.
RUMUNJSKA: Osim prvog ansambla, na put su ponovo išli i članovi dječje folklorne skupine te dječji tamburaški sastav i sudjelovali u programu 15. međunarodnog dječjeg festivala »Zlatna ribica« koji je organiziran u Republici Rumunjskoj, u Tulčei, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, Školskog inspektorata i folklornog ansambla »Baladele Deltei«, čiji su gosti bila djeca »Bunjevačkog kola« od 6. do 12. kolovoza. Organizatori festivala težili su da okupe skupine iz cijelog svijeta, upoznaju djecu s raznolikošću kultura i običaja te prikažu svoja kulturna i prirodna bogatstva budući da se Tulčea nalazi na samoj delti Dunava u Crno more. Domaćini HKC-a izrazili su svoju gostoljubivost na najbolji mogući način te potvrdili moto festivala  da »mir i ljepša sutrašnjica počinju s današnjim prijateljstvom«. Djeca su se na festivalu predstavila 30 minutnim programom, a kako su ga izveli govore činjenice da su na završnoj svečanosti zatvaranja festivala uslijedili novi pozivi na ponovno gostovanje na festivale u Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Poljskoj.
Nakon ovih turneja, dječju skupinu očekuje putovanje u Češku na festival koji će se održati u Dyšini. Domaćini koji će ugostiti članove »Bunjevačkog kola« u rujnu, članovi skupine »Sluničko – Rokycany«, bili su gosti u Subotici te sudjelovali u programu »Dužijance 2007.«, čime je uspješno nastavljena suradnja s Češkom. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika