Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dobar i poslije tisuću gledanja

Akcija, potjera, efekti, oružje i mnogo oružja (što bi rekao Neo iz Matrixa) plus Bruce Willis, čine film »Umri muški 4«. Je li potrebno reći još nešto?  Svakako, jer »Umri muški 4« je prvi nastavak popularne franšize u ovom desetljeću i najbolji je od svih (naravno, ne računajući prvi dio, kao nedodirljivi prototip). Teško je pronaći riječi oduševljenja koje bi opisale stanje u kojem sam se nalazio kada sam napuštao kino dvoranu nakon projekcije ovog filma. To je prije svega zbog niskih očekivanja, jer budimo realni – tko išta očekuje od sada već ostarjelog, istina nekada nam najomiljenijeg »akcijskog heroja«, osim reciklaže starih otrcanih fazona i igranja na sigurno kako bi se skupio još koji milijun. Ako se tome doda nekreativnost i brojnost nastavaka koji su izišli ovog ljeta (Pitari s Kariba, Shrek, Spiderman, Fantastična četvorka, Harry Potter i drugi ovog ljeta su dobili svoje, ne baš najuspješnije nastavke) normalno je da vas Bruce Willis u svom punom sjaju (kako u prenesenom tako i u bukvalnom značenju zbog legendarne »ćele«) pomjeri sa stolica. Originalni naziv filma u bukvalnom prijevodu bi glasio »Živi slobodno ili umri muški« i slobodno ga možete shvatiti kao najbolju vodilju za ono što trebate očekivati od njega.
SUKOB DIGITALNOG I ANALOGNOG: Radnja se dešava gdje drugdje nego u New Yorku i po starom obrascu, sada i kao lik već ostarjeli, detektiv John McClane sasvim slučajno upada u zavjeru i napad protiv američke vlade i Amerike kao države, koji organizira nekadašnji glavni inženjer IT obrane SAD-a Thomas Gabriel (Timothy Olyphant). Gabriel pokušava izazvati ono što se u hakerskim terminima zove »fire sale« (totalna rasprodaja), hakerski napad na sve kompjutorizirane sustave u Americi, što čini gotovo sve od kontrole gradskog prometa do plinovoda. Njemu se suprotstavlja Bruce Willis, koji za razliku od većine novih akcijskih junaka nije stekao nikakva znanja iz informatike, te se i dalje drži analognih sredstava poput »Hero Beretta« od 9mm. Oličenje sukoba digitalnog i analognog svijeta nalazi se u dvojici glavnih junaka, ali kako je nemoguće ratovati samo jednom vrstom oružja i John McClane i Thomas Gabriel imaju svoje pomoćnike koji obavljaju dio posla koji im ne ide od ruke. Johnu McClaneu u pomoć je priskočio mladi haker pod nazivom Matthew Farrell i koji zna sve što ne zna njegova Berreta. 
FENOMENALAN ZADATAK: Film je pun akcijskih scena koje se nižu jedna za drugom i to često po principu »kraj jedne je početak druge«. Iznenađujuće, ali redatelj Len Wiseman je obavio fenomenalan zadatak, sve je odmjereno na pravi način i montaža ima točno potrebni ritam, kao da se radi o iskusnom redatelju, a ne o čovjeku kojem je ovo treći film u karijeri (prije ovoga snimio je dva dijela »Podzemnog svijeta«, filma o ratu vukodlaka i vampira). Wiseman nas je naučio da, kad već morate prikazati neke glupe i naivne scene, jer snimate akcijski film, poput grafičkih prikaza hakerskih napada koji se trijumfalno završavaju pritiskom na ENTER, onda ih barem brzo smontirajte pa neće izgledati ni tako glupo ni tako naivno. Ako ovim činjenicama dodate i to da gotovo ni jedan efekt nije rađen CGI-om nego su automobili doista letjeli, zrakoplovi doista padali i eksplozije doista prštale, shvatit ćete o koliko se kvalitetnom ostvarenju radi, a za neke scene filma neće vam biti jasno kako su snimljene ni kad peti put odgledate film, što ćete svakako učiniti. »Umri muški 4« je akcija koja je redefinirala žanr, kao i prvi dio, koja nije iznevjerila ni jednu od svojih ciljnih skupina i slobodno se može smatrati remek djelom akcije uz sva ograničenja ovoga žanra, a uz spremnost da progledate kroz prste nekim »jedanaestorujanštinama«. Što bi rekao jedan moj prijatelj: »Film je dovoljno dobar da se od njega mogu napraviti dva trilera«.                                   g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika