Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Formirane skupštine mjesnih zajednica

Većina skupština mjesnih zajednica formirana je krajem srpnja. Da podsjetimo, izbori su održani 17. lipnja, a najviše glasova osvojili su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara – 6196. Nešto manje birača glasovalo je za DS (5662). Slijede LSV (2128), G17 Plus (1906), SRS (1832), DSS (1384), dok je DSHV osvojio 1225 glasova. Koalicija DS – DSHV osvojila je 1117 glasova, SVM – DSHV 886, a SPS – SRS 53 glasa.
Prevedeno u mandate, u 36 mjesnih zajednica u skupštinskim klupama sjedi 488 vijećnika. U svakom naselju odabrani su predsjednik skupštine i njegov zamjenik. Zadatak vijećnika je glasovanjem usvajati, odnosno donositi odluke, dok savjeti MZ iste provode u djelo.
IZ REDOVA DSHV-a TRI PREDSJEDNI-KA: Verušić je bilo jedino mjesto gdje se moglo glasovati samo za DSHV. Skupština broji 9 članova, a predsjedava Miroslav Kiš (1971). Zamjenik je Marinko Milanković, dok Savjet predvode Josip Kujundžić i njegov zamjenik Petar Bedić. Skupština je formirana odmah po dobivanju rješenja Općinske izborne komisije, polovicom srpnja. Na prvoj sjednici bilo je prisutno svih 15 kandidata s liste, a do zaključenja broja našeg tjednika održana su 4 sastanka. U prošlom sazivu, osim predstavnika DSHV, u klupama su sjedila dva vijećnika Grupe građana i jedan vijećnik iz DSS-a. 
U prostorijama Mjesne zajednice nemaju fiksni telefon, a potreban im je i namještaj za opremanje dvorane za sastanke, čajne kuhinje i dva ureda.
»Veoma je važno dovršiti put u Pučarevom šoru, koji je sredstvima Nacionalnog investicijskog plana do pola asfaltiran. Ostalo je još kilometar i pol, kako bi mještani mogli nesmetano otići do željezničke postaje. Potrebno je i obaviti završne radove na zgradi Mjesne zajednice, čija je gradnja započeta koncem 2005. godine«, kaže Miroslav Kiš. 
Prije skoro 7 godina, sredstvima iz ADF-a i samodoprinosom asfaltiran je ulaz u selo Šišković. Međutim, potrebno je asfaltirati još 530 metara.
»Duž sela granaju se tri ulice. U planu je da se produži ona koja je najnaseljenija – tzv. centralna ulica. Zavod za urbanizam treba pripremiti akt, za koji je potrebno blizu 150 tisuća dinara. Sredstvima preko Direkcije za izgradnju dobili smo oko 100 tisuća. Radit ćemo na tome da osiguramo ostatak. Stanovnicima Verušića problem predstavlja i ulična rasvjeta. Do kraja 2008. godine, kod nas i u 12 prigradskih mjesnih zajednica trebala bi biti instalirana plinska mreža«.
Kiš objašnjava kako je njegov zadatak da sazove Skupštinu i stvori uvjete kako bi sjednica protekla bez problema. Nakon toga, Savjetu se predočavaju donesene odluke i one se provode u djelo. Bez obzira na to što je formiranje tijela vlasti u MZ bitno za mještane, njihovi osobni problemi su na prvome mjestu.
»Ljudi dolaze i govore nam o poslovnim problemima. Zbog olujnih nevremena praćenih gradom, pisali smo peticiju i poslali mjerodavnima u Općini. Nakon toga je nastupila suša i svi su zaboravili na to. Šteta nije nadoknađena, a vjerojatno neće ni biti«, objašnjava Kiš.
  »Ako si ničiji – ništa od tebe. U Općini to tako funkcionira. Ako želiš nešto uraditi, netko te mora podržati«, kaže predsjednik Skupštine MZ Verušić.
Kako smo saznali, do kraja godine bit će održana, u prosjeku, dva sastanka mjesečno. Zaduženja nisu dobili samo vijećnici, već svi kandidati s liste, kako bi se problemi što prije riješili. Idućeg tjedna bit će održana rasprava o proračunu za iduću godinu. 
DSHV ima predsjednike skupština MZ još u Aleksandrovu i Gatu.
BIKOVO, ZAMJENIK IZ REDOVA DSHV: Mještani Bikova su glasovanjem odlučili da 4 od 9 mandata dobije koalicija DS – DSHV. Predsjednik Skupštine je Ivan Zadro, a zamjenik Pere Matković (1975.), koji je jedini iz redova DSHV-a. Koaliciji su se pridružila dva člana iz LSV-a, te imaju većinu. Skupština je oformljena početkom kolovoza. Matković kaže da i u ovoj, kao i u ostalim mjesnim zajednicama, ima problema koje bi trebalo riješiti.
»Prioritet je redovito snabdijevanje vodom na Gabriću. ‘Agrokombinat’ je u stečaju, te oni nemaju obveza prema stanovnicima ovog mjesta. Trideset godina su na taj način dobivali vodu, a sada nemaju struju, a shodno tome, niti vodu. Poduzeće ’Vodovod i kanalizacija’ im je osiguralo agregat. Međutim, isključuju ga tri puta dnevno, kako bi imali dovoljno vode«, objašnjava Matković.
Na Bikovu 20 su godina na vlasti bili radikali, socijalisti i Grupa građana. Od mještana saznajemo kako su zadovoljni novim sazivom i nadaju se da će infrastruktura sela biti poboljšana. »Djeca koja stanuju na Bikovu nemaju gdje provoditi slobodno vrijeme. Sagradit ćemo dječje igralište, napraviti pločnike i uvesti plin«. 
Sastanci su jednom tjedno. Sljedeći sastanak trebao bi biti održan u ponedjeljak. Matković kaže kako prilikom formiranja Skupštine nije bilo nesuglasica.
»Tek smo na početku. Samo dvoje su iz starog saziva, a ostali još nisu upućeni. Ja sam jedan od najiskusnijih, kada je politika u pitanju. Član DSHV-a bio sam 8 godina, a prije četiri godine postao sam član Vijeća DSHV-a«, kaže Matković.
U TAVANKUTU DSHV IMA VEĆINU: Najveće povjerenje DSHV je dobio od stanovnika MZ Tavankut – 256 glasova i na taj način osvojena je trećina, odnosno 5 mandata. Lista »Zajedno za promjene – Antun Merković« ima 4 mandata, DS – 3, G17 Plus – 2 i LSV – 1 mandat. DSHV je u koaliciji s G17 Plus i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, što znači da s 8 vijećnika imaju većinu. Predsjednik Skupštine je Željko Nimčević, a njegov zamjenik Antun Lučić. Savjetom predsjedava Mirko Godar, a mijenja ga Tome Vojnić Mijatov. Konstitutivna sjednica održana je 24. srpnja. Jedan od članova Skupštine je Josip Petreš, predsjednik Mjesne organizacije DSHV-a.  Prema njegovim riječima, prioritet je završiti započeto. Međutim, mnogo toga ovisi o općinskim sredstvima.
»Potrebno je završiti put u Lebović kraju u Gornjem Tavankutu. Dobro bi bilo da spojimo dionicu Skenderevo – Mišićevo sa Somborskim putom. Za građane bi od velikog značaja bilo asfaltiranje ulice Ive Lole Ribara, pokraj vrtića. Osim toga, s JKP »Čistoća i zelenilo« trebamo riješiti problem deponija«, predočava nam probleme svoje mjesne zajednice Josip Petreš.
On kaže da su rezultati izbora očekivani, ali dojam su pokvarile nekorektne kampanje određenih lista.
»Očekivali smo više, ali smo ipak zadovoljni. Sačinjena je korektna koalicija, s tim da je predsjednik Skupštine iz redova G17 Plus, dok su potpredsjednik Skupštine i predsjednik Savjeta članovi DSHV-a. Za razliku od njih, ja sam prvi put u skupštinskoj klupi, a u stranci sam aktivan nešto više od dvije godine«.
Početkom mjeseca sastali su se članovi Savjeta MZ, dok se članovi Skupštine nakon konstitutivne sjednice nisu sastajali. Petreš kaže kako bi, bez obzira na to koliko često će sastanci biti održavani, politiku trebalo ostaviti po strani.
»Interes Tavankuta bi trebao svima biti na prvome mjestu. Do sada nije bilo nesuglasica, a tako bi trebalo ostati«, kaže Petreš.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika