Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Komentari učestalih napada na stranku

Reagiranje na tekst Slavena Bačića objavljen na internetskoj stranici Programa na hrvatskom Radio Subotice, u kojem se komentira formiranje partije Demokratske zajednica Hrvata (DZH), te komentiranje, kako je navedeno, učestalih napada na ovu novu stranku od strane Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, bila je tema prve tiskovne konferencije koju je Demokratska zajednica Hrvata, nakon osnutka stranke 24. lipnja ove godine, sazvala u srijedu u prostorijama DZH-a u Subotici.
Obraćajući se novinarima, predsjednik DZH-a Đorđe Čović naveo je kako u spomenutom tekstu Slavena Bačića prevladavaju tvrdnje da su ovu partiju formirali nezadovoljnici i isključeni iz DSHV-a, međutim, kako je istaknuo, »kronološki slijed događaja to opovrgava, ali i njihove očekivane aktivnosti«. Navodeći prvo da je razlog nastajanja DZH stranačko razmimoilaženje i raskol u DSHV-u, a potom kontrola nad HNV-om i povratak izgubljenih pozicija, Bačić je, prema Čovićevim riječima, dao nelogične informacije.
»Pravi razlog leži u drugim činjenicama, a to je prikrivanje i onemogućavanje prave istine u vezi s nelegalnim djelovanjem Predsjedništva i Vijeća DSHV-a, na čelu s Martinom Bačićem i njegovom marionetom Petrom Kuntićem, da raspolažu i troše sredstva koju su namijenjena za cijelu hrvatsku zajednicu, a ne samo za malu grupicu čelnih i poslušnih ljudi u DSHV-u. Nezadovoljstvo u DSHV-u traje mnogo ranije nego što je to naveo Slaven Bačić, što opovrgava njegovu tvrdnju i razloge koje povezuje s HNV-om«, rekao je Čović zaključivši kako ove činjenice govore u prilog tomu da je to osobni stav Slavena Bačića i nagađanja grupice ljudi.
Bivši član Predsjedništva DSHV Antun Merković, sada u redovima DZH, je istaknuo kako je neistinit navod Slavena Bačića, po kojem su on i nekoliko bivših članova Predsjedništva DSHV grupica koja nije imala većinu na prekinutoj sjednici Predsjedništva DSHV od 26. veljače ove godine, a na kojoj su, kako je rekao, provejavala pitanja na koja nisu dobiveni odgovori. »Sjednica je prekinuta, a u daljnjem tijeku su sazivane tajne sjednice Predsjedništva bez sviju članova, na kojima se raspravljalo na koji način i kojim metodama odstraniti iz DSHV-a koji postavljaju pitanja koja su od interesa za hrvatsku zajednicu i koja se Statutom tiču i obvezuju članove Predsjedništva a to su: s jedne strane, ugovor s Demokratskom strankom vezan za koalicijski izlazak na parlamentarne izbore, te s druge strane, pisani financijski izvještaj za proteklu godinu«, rekao je Antun Merković.  
Na konferenciji je također istaknuto i kako je stranka formalno-pravno registrirala svoj status, te da je očekuju formiranje unutarstranačkih tijela i pripreme za predstojeće lokalne i pokrajinske izbore. Osim Čovića i Merkovića, konferenciji su nazočili članovi stranke Lazar Baraković i Dragan Hupko. 
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika