Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podrška i pomoć ljudima

Humanitarna organizacija Caritas već više od deset godina stoji uz ljude kojima je potrebna pomoć. Ovaj nimalo lak posao iz dana u dan obavljaju, uz predsjednika organizacije Istvána Dóbaija, volonteri i stalni zaposlenici. S dr. Tünde Börcsök, razgovarali smo o funkcioniranju i radu subotičkog Caritasa.
4Kako ste počeli rad u Caritasu?
Ja sam liječnica, specijalistica rehabilitacije i reumatologije. Poslije prestanka radnog odnosa u bolnici  na odjelu rehabilitacije i u Banji  Kanjiža počinje moj rad u Caritasu. Išli smo prati prozore,  mjerila sam krvni tlak, nosila krv u Higijenski zavod i sl. To je bilo 1996. godine. Na početku svi smo bili volonteri i nismo znali kako treba raditi profesionalno. Međutim, od 2001. godine Caritas ovaj posao, u koji spada kućna njega i pomoć u kući, radi profesionalno.
4Koje usluge Caritas nudi?
Sada pomažemo u kući i pružamo medicinsku pomoć i njegu pacijenata. Pomoć pružamo starim osobama. Pratimo jesu li i materijalno ugroženi. Gledamo i to kolika im je mirovina, jer kod nas je sve to besplatno. Imamo šest sestara i šest higijeničarki koje idu i obavljaju  kućne poslove, spremanje, uplate računa za struju, vodu, kupuju na tržnici... Jedanput u tjednu  medicinske sestre  mjere krvni tlak, kupaju pacijente i peru im kosu. Pokraj toga imamo i perionicu rublja. Imamo gospođu koja pere i pegla. U klubu imamo i frizerku koja besplatno radi, pedikira. Kućnu njegu i zbrinjavanje starih pružamo osobama u preko 280 kuća. Jako teško bolesne i nepokretne nije dovoljno jednom tjedno obići, te su oni uglavnom smješteni u Gerontološki centrar. U našem centru imamo ženu koja je koordinatorica kućne njege, Gizelu Skenderović, koja je više od 20 godina radila u Gerontološkom centru i stare osobe zna najbolje zbrinuti.
Osim toga, imamo jedan klub u Gajevoj ulici, koji je otvorenog tipa i gdje sad već imamo preko 300 članova. U klubu sam počela  raditi 2001. godine raditi kao liječnica. Davala sam medicinske savjete, mjerila krvni tlak, kontrolirala razinu šećera u organizmu i davala sve vrste liječničke pomoći bez pisanja recepata. Uvela sam i sastavila rehabilitacijsko-rekreacijske vježbe za stare.
Na početku sam organizirala i programe koje smo imali dva do tri puta tjedno. To su bili literarni programi. Osim toga davali smo medicinske savjete i tražili predavače liječnike. Poslije smo i sami držali predavanja. Organizirali smo i kulturni i zabavni program, glazbu... Ne možete vjerovati koliko stari vole plesati, koliko obožavaju te stare melodije.
4Tko vas financira? Imate sponzore, donatore koji vam pomažu?
Pomažu nas Caritas Europske unije  i Caritas iz Linza u Austriji. Caritas iz Linza nam je kupio kuću gdje sad imamo urede i obavljamo uredske poslove. Već je treća godina otkako nam grad plaća 20 do 25 posto naših troškova. To je velika pomoć. Caritas Linz nam pomaže i tako što nam šalje pakete. Jedan od naših sponzora je i gospodin Rudolf Valter.
4S kim sve surađujete?
Jako lijepo surađujemo s Gerontološkom centrom kao i s Bolnicom. Ako postoji neka jako siromašna osoba i ne mogu je obići jer ona ne može to platiti, onda mi sudjelujemo u radu. Isto tako, ako vidimo da je situacija takva da je osoba dobro situirana, razgovaramo s mjerodavnima u Gerontološkom centru. Nažalost, mladih ima malo. Stariji, koji su u mirovini, a još su uvijek vitalni, imaju najviše volje pomoći. Imamo jednu skupinu mladih u crkvi svetog Roka. Te mlade djevojke idu u Kolijevku svakog tjedna i svakog mjeseca izvedu djecu. Oni su samostalni, ali održavamo kontakt s njima, daju nam podatke o tome koliko puta i kako idu. Jako lijepo rade.
Za vrijeme rata dobivali smo i dijelili pakete odjeće i hrane. Sada odjeću dobivamo iz Linza, ponekad i invalidska kolica i štake koje vrlo brzo podijelimo.
4Koliko ima volontera? 
Volontera ima 20 – 25. To nije obvezan rad, ako netko ode na godišnji odmor onda nas je manje, ako je netko bolestan isto, ali 20 nas uvijek ima. Neki rade i kućne poslove, neki samo idu razgovarati, budući da su stari ljudi jako osamljeni i jako im puno znači kad im neko uđe u kuću i razgovara s njima. Volonterski rad je besplatan.
4Imate li neke planove koji čekaju na realiziranje?
Dobili smo sredstva za jednu sigurnu kuću. Gospodin Valter to financira. Daljnji će rad biti u suradnji s Centrom za socijalni rad.  U planu je rad i s ovisnicima. Za sada samo preventivno. Trebamo pisati projekt i ako eventualno dobijemo više sredstava moći ćemo ga proširiti. Mi nemamo stručnjake koji rade s ovisnicima. Tu prvenstveno preventivno radimo u školama, držimo predavanja o utjecaju droge na organizam, kako je treba izbjegavati i sl. I  dalje želimo  pomagati u kući i njegovati, ali i proširiti djelovanje u vangradskim naseljima. Za sad radimo na Paliću a  želimo pružati u Maloj Bosni i Tavankutu. Imamo puno ideja. Želimo otvoriti i župski Caritas. Svaka župa bi trebala znati osobe kojima treba pružiti pomoć.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika