Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Kad ti je Bog na prvom mjestu sve je ostalo na pravome mjestu«

Prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom »Prema licu Tvom« u izvedbi vokalno-instrumentalnog sastava »Riječ« iz Podstrane pokraj Splita, otvoren je drugi po redu Festival hrvatskih duhovnih pjesama »HosanaFest 2007.« u nedjelju, 19. kolovoza. Pred oko 2000 gledatelja u Dvorani sportova u Subotici, predstavilo se 20 izvođača, pojedinaca i skupina iz Subotice, Sombora, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.    
»Prošle godine smo Festival organizirali na sceni ‘Jadran’ Narodnog kazališta i tada smo imali problem s malim prostorom, kako za gledatelje tako i za izvođače, te smo se ove godine odlučili za veći prostor, također i veću scenu, kao i veći broj izvođača.« objašnjava član Organizacijskog odbora »HosanaFesta«, Mirko Šokčić. Osim 12 članova Organizacijskog odbora, Festival je ujedinio oko 200 ljudi koji su volonterski organizirali ovogodišnje natjecanje.
NATJECATELJI: Tema ovogodišnjeg duhovnog susreta »Kad ti je Bog na prvom mjestu sve je ostalo na pravome mjestu« bila je misao vodilja kroz dvodnevni program Festivala. Među 33 skladbe koje su stigle na natječaj, stručni je žiri odabrao 20. Natjecateljski dio programa otvorila je jedna od njih u izvedbi VIS »Izvor« iz Sombora. Potom su, po redoslijedu koji je donio Organizacijski odbor »HosanaFesta«, nastupili i Stipe Odak iz Ljubuškog, Marija Jaramazović iz Subotice, VIS »Sv. Benedikt« iz Zagreba, Tamara Babić iz Subotice, Ivan Šomođvarac iz Sombora, Jelena Barić iz Splita, Marija Stantić iz Subotice, VIS »Novo svitanje« iz Zagreba, Antonija Piuković iz Subotice, Pamela Štefec i VIS »Toma Akvinski« iz Vinkovaca, VIS »Riječ« iz Splita, VIS »Antunići« iz Sombora, Lidija i Slobodan Ivković iz Subotice, VIS »Matheus« iz Bizovca, VIS »Amos« iz Sombora, Maja Vasilj iz Zagreba, VIS »Mihovil« iz Splita, »Proroci« iz Subotice te Siniša Česi i VIS »Prečisto srce« iz Madžareva. 
»HosanaFest« je festival natjecateljskog karaktera te su se dodjeljivale i nagrade: za najbolji tekst, nagrada stručnog povjerenstva, samih izvođača, te nagrada publike na što su posjetitelje pozvali voditelji Festivala Sanela Kolar i Ladislav Suknović, prije stanke uoči glasovanja. »Na ulaznicama se nalazi tiket za glasovanje te će, nakon izvođenja svih numera, posjetitelji upisati broj skladbe koja im se bude najviše dopala, a mladi u nošnjama će sakupiti glasove«, objasnila je Kata Suknović, članica OO »HosanaFesta«. U isto vrijeme, o najboljoj skladbi odlučivalo je i stručno povjerenstvo u sastavu: magistra glazbe Nataša Kostadinović, profesorica glazbe Terezija Zujić i profesor glazbe Vojislav Temunović. Nakon zbrojenih glasova posjetitelja, međusobnog glasovanja izvođača, ocjene najboljeg teksta te konačne odluke stručnog povjerenstva, uslijedilo je proglašenje pobjednika.
NAGRAĐENI: Stručno povjerenstvo Festivala, nagradilo je skladbu »Puna je zemlja« u izvedbi VIS »Novo svitanje« iz Zagreba. Stihovi, glazba i obrada ove pjesme djelo su Sanje i Branka Barduna. VIS »Novo Svitanje« se duhovnom glazbom bavi već dugi niz godina. Od 1985. do 2003. radili su pod imenom »Electro Spiritus«. Do sada su nastupali na festivalima: »Bonofest« u Vukovaru, »Uskrsfest« u Zagrebu, »PapaFest« u Solinu, »Krapinafest« te drugim festivalima duhovne glazbe. 
»Ljubavlju ljubav vratiti, trag krvi svete pratiti, otrti trag križa s ramena, krv bosih nogu s kamena« stih je nagrađenog teksta pjesme »Božji svijet«, autorice Josipe Dević, koju je izveo VIS »Proroci«, po ocjeni stručnog žirija za odabir najboljeg teksta u sastavu: preč. mr. Mirko Štefković, novinarka Slavica Mamužić i pjesnikinja Marija Šeremešić. »Tekstovi nikad nisu planirani, jesu namijenjeni ali ih ne mogu stvoriti kad hoću. Jednostavno, tekst nastaje kad dođe nadahnuće, dar od Boga. S pjesmom ‘Božji svijet’, probili smo sve termine kad je trebalo dati skladatelju tekst. I noć prije nego što smo je trebali dati, u 1 sat po noći napisala sam je za 10 minuta. Bilo je to djelo Božje providnosti«, kaže Josipa Dević.
Najviše glasova od posjetitelja kao i nagradu samih izvođača dobio je VIS »Proroci« iz Subotice koji se predstavio pjesmom »Božji svijet«. Pobjedničku skupinu iz Subotice čine aktivni mladi vjernici grada Subotice, pa i okolice, koji se redovito sastaju na misnim, molitvenim i sličnim slavljima. Iako kao VIS postoje tek godinu i pol dana, s razlogom se može reći da su najaktivniji duhovni sastav Vojvodine. »Počeli smo se pripremati za ovaj festival krajem ožujka. Zahvaljujući Josipi Dević dobili smo tekst, te ga je uglazbio Branislav Salak iz Novog Sada. Prije dva tjedna počeli smo s redovitim probama i presretan sam što je naš trud zapažen te ovako bogato nagrađen. Za koreografije je bio zadužen Nikola Bašić, naš član, gitarist, dok smo je mi tijekom proba dorađivali i vidjeli ste konačno kako je to izgledalo na sceni«, kaže Petar Gaković, jedan od članova pobjedničkog sastava. Darko Temunović i Boris Dević, solisti VIS »Proroci«, dodaju kako su im mnogo pomogle generalne probe na kojima su »pobjeđivali« tremu, a koristilo im je i pozitivno ozračje među skupinama.
Na koncu, pobjedniku »HosanaFesta 2007.« VIS »Pro-roci« uručena je statua-logo Festivala, koji sadrži notu i križ, što simbolizira osnovni cilj Festivala – pjesmom slaviti Boga, koju je osmislila dizajnerica iz Subotice Đurđica Orčić, a koju je i ove godine dao izraditi poznati poduzetnik Lazar Baraković. Festival hrvatskih duhovnih pjesama se, do iduće godine, oprostio od posjetitelja pobjedničkom pjesmom »Božji svijet« u izvedbi VIS »Proroci«.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika