Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festivalski vikend protekao u druženju

Sudionici drugog po redu Festivala hrvatskih duhovnih pjesama »HosanaFest«, koji su došli iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, ugošćeni su proteklog vikenda u Subotici, u privatnom smještaju. Nakon dolaska u Suboticu u subotu 18. kolovoza oko 13 sati, iz župe Isusova Uskrsnuća, gdje im je upriličen prijam, raspoređeni su kod svojih domaćina. 
»Stigli smo iz Splita nakon 13 sati vožnje. Dočekali su nas vlč. Marinko Stantić i Sanela Kolar, te smo dobili smještaj kod domaćina. Ubrzo smo imali generalnu probu gdje nam je doista bilo super! Ekipa se družila, pljeskalo se i podržavalo. Mislim da je međusobna potpora samih izvođača veoma važna s obzirom da i sami izvođači predstavljaju publiku«, kaže Marijana, članica prošlogodišnjeg pobjednika Festivala, VIS »Riječ« iz Podstrane kraj Splita i dodaje kako su ove godine dojmovi snažniji. »Prošle godine je bilo početnički. Nismo znali što nas očekuje. Ove godine smo došli bez velike treme znajući što nas očekuje ovdje u Subotici.«
Festival je zamišljen kao glazbeno duhovni susret, te su navečer svi sudionici ovogodišnjeg »HosanFesta« imali meditaciju u župi Isusova Uskrsnuća, koju su predvodili članovi VIS »Proroci«. »Bila je to prava meditativna večer!«, kaže Sanela Kolar, tajnica Festivala. »Molilo se i pjevalo. Također, na večeri je kazano kako, iako smo iz različitih država, te i sudionici jednog festivala natjecateljskog karaktera, ipak trebamo gledati jedni druge kao braću i sestre, te se tako i osjećati, a ne kao konkurenti.« 
Marina, članica VIS »Mihovil« iz okolice Splita, također je uživala u meditaciji te večeri. »Pjevalo se iz duše«, kaže Marina, ističući da pobjeda nije važna Bogu. »Mislim da smo njemu svi na prvome mjestu!«, dodaje ona.
Na sam festivalski dan, u nedjelju 19. kolovoza, održana je sveta misa u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske koju je predvodio vlč. Stjepan Beretić. VIS »Proroci« uz pomoć sudionika »HosnaFesta 2007.« uveličali su ovo misno slavlje pjesmom. 
Poslijepodne, oko 16 sati, održana je druga generalna proba u Dvorani sportova, nakon čega je sve bilo spremno za održavanje drugog po redu Festivala hrvatske duhovne glazbe »HosanFest 2007.«.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika