Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povijesni trenutak

Iako je prije mjesec dana iz Hrvatskog nacionalnog vijeća priopćeno kako zbog malog broja prijavljenih neće biti formiran odjel na hrvatskom jeziku u subotičkoj Gimnaziji »Svetozar Marković«, prošle srijede smo neslužbeno saznali kako će ova inicijativa ipak biti realizirana. 
To nam je u ponedjeljak potvrdila predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić.  »U HNV-u je procijenjeno da su ove godine sazrijeli uvjeti za formiranje jednog odjela na hrvatskom jeziku društveno-jezičnog smjera u subotičkoj Gimnaziji, međutim, očito je nedostajalo još malo inicijalnog rada s roditeljima i djecom da bi se oni opredijelili za to. To je u međuvremenu urađeno i urodilo plodom jer imamo 15 prijavljenih učenika«, rekla je Slavica Peić. 
ZELENO SVJETLO: »U tijeku je provođenje zakonske procedure, u tom smislu obavljeni su razgovori s pokrajinskim tajnikom za obrazovanje Zóltánom Jegesom, te s predstavnicima Ministarstva prosvjete, i svi su nam dali ‘zeleno svjetlo’. Predani su zahtjevi da se ubrza sve ono što je neophodno kako bi od 1. rujna odjel startao: u tijeku je procedura oko usaglašavanja udžbenika i nastavnih programa između Srbije i Hrvatske i poslan je zahtjev Ministarstvu prosvjete Republike Srbije za izdavanje rješenja za uvoz udžbenika i očekujemo da će oni tijekom ovog tjedna biti isporučeni«, objašnjava Peićeva.
Prema njezinim riječima, nastavni kadar je također osiguran. »Ukoliko iz nekog predmeta ne bude predavača na hrvatskom jeziku, bit će za sada na srpskom jeziku, ali trudit ćemo se koliko god je moguće da se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Problema s prostorom i organizacijom nastave neće biti, budući da smo obavili razgovor s ravnateljem Gimanzije Slobodanom Čampragom i prije nego što smo pristupili pozivanju roditelja i djece da se izjasne za upis na hrvatskom jeziku«, kaže Peićeva. 
DVOJBA KAO RAZLOG: Objašnjava-jući kako je došlo do potrebnog broja prijavljenih učenika za pokretanje gimnazijskog odjela, predsjednica IO HNV-a je navela sljedeće: »Bilo je samo četvero njih koji su se izjasnili za ovu opciju prigodom upisa, dok su ostali bili u dvojbi i kada smo ih još jednom pozvali na razgovor i kada smo im predočili prednosti upisa na hrvatskom jeziku, odnosno koliko će dobrobiti kasnije imati od toga prigodom upisa na studij u Hrvatskoj, kao i činjenicu da će to biti jedan manji odjel u kojem će profesori moći bolje poznavati učenike i bolje im se posvetiti, onda su oni i prihvatili«. 
Kako je dodala na kraju razgovora, izvan Subotice interesa za upis u ovaj odjel nije bilo, iako je u razgovoru s dužnosnicima iz Doma učenika bio riješen problem smještaja.
Komentirajući razloge zbog kojih je inicijativa HNV-a naišla na odgovor u posljednji trenutak,  pokrajinski zastupnik i nekadašnji član IO HNV zadužen za oblas obrazovanja Dujo Runje je u izjavi za naš list kazao sljedeće: »Mislim da se sada najozbiljnije prihvatilo ovoga zadatka, zbog ranijeg očekivanja da će netko ozbiljnije prihvatiti ovu inicijativu bez dovoljno uputa što je to, kakva je vizija, tko će predavati. Smatram da je ovo povijesni trenutak za hrvatsku zajednicu, jer je najteže doći do kritičnog broja učenika. Nakon ovoga će i drugi moći uvidjeti kakvi će biti rezultati i mi se nadamo da će dogodine i djeca iz drugih odjela preći u ovaj razred«.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika