Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatski dom vraćen pravim vlasnicima

Prije nekoliko godina Hrvatski kulturni centar »Srijem« pokrenuo je inicijativu i pravni postupak za povraćaj Hrvatskog doma  u Srijemskoj Mitrovici. Nakon puno zalaganja, molbi i traženja, a u iščekivanju donošenja zakona o povratu imovine na republičkoj razini, Skupćina Općine Srijemska Mitrovica 13. kolovoza ove godine vratila je  zgradu Hrvatskog doma u ovlast prvom i pravom vlasniku – Hrvatskom kulturnom centru »Srijem«,  pravom nasljedniku svih hrvatskih društava koja su do kraja Drugog svjetskog rata djelovala u Mitrovici.
Postupak vraćanja predstavlja plod  suradnje i angažiranosti HKC »Srijem« u kulturnom i  javnom životu grada i  susretljivosti lokalne samouprave koja je, prepoznavši  i uočivši djelovanje i doprinos HKC »Srijem« na kulturnoj i javnoj sceni, riješila u svojoj domeni ispraviti šezdesetogodišnju nepravdu i zgradu Doma, koja predstavlja prostranu prizemnu građevinu građenu u stilu neoklasicizma, proglašenu spomenikom kulture, vratiti na korištenje hrvatskom narodu.
POVIJEST ZGRADE: Krajem 19. stoljeća na teritoriju grada Mitrovice djelovalo je više  hrvatskih društava, te se među članovima javila potreba za izgradnjom zdanja koje će pod svoj krov primiti i obuhvatiti rad svakog pojedinog društva na korist cjelokupne hrvatske zajednice. Gradnja zgrade Hrvatskog doma dovršena je 1928., a iste je godine 23. rujna obavljen obred posvete po dr. Špiletku, zamjeniku đakovačkog i  srijemskog biskupa. 
Do Drugog svjetskog rata u prostorijama Hrvatskog doma djelovala su  hrvatska kulturno – umjetnička, prosvjetna i pjevačka društva, koja su predstavljala stjecište  intelektualnih i kulturnih  snaga onog vremena, te u povijesti grada Mitrovice ostavila neizbrisiv trag. U prostorijama Doma djelovala je Hrvatska mitrovačka kasina (utemeljena 13. prosinca 1880.), Hrvatska građanska obrtna čitaonica (utemeljena 7. veljače 1886.), Hrvatska čitaonica (10. siječnja 1891.), Hrvatsko pjevačko društvo »Nada« (1. srpnja 1885.), Hrvatsko ratarsko pjevačko društvo »Tomislav« (osnovano 1910.), Hrvatsko pjevačko društvo »Hrvatska omladina« (8. prosinca 1919.). Društva su nastajala u teškim vremenima kada je bilo zabranjeno koristiti hrvatski jezik ili kada je »nastalo potiskivanje svih duhovnih i moralnih vrijednosti, kada su principi istine, dobrote i ljepote bili svedeni na ništicu« (ljetopis Hrvatskog pjevačkog društva »Hrvatska omladina«).
Nakon Drugog svjetskog rata, rad i djelovanje svih  društava nasilno je ugušeno, a predsjednici i voditelji bivali su ubijeni ili protjerani iz Mitrovice, dok je zgrada Hrvatskog doma nezakonitim aktom  prešla pod ingerenciju Općine Srijemska Mitrovica i pretvorena u Dom omladine. Prije deset godina utemeljen je Hrvatski kulturni centar »Srijem« kao legitimni nasljednik svih hrvatskih društava  i koji je pod svojim okriljem obnovio njihovo djelovanje. 
PROJEKT OBNOVE: Kod  primopredaje zgrada je zatečena u prilično lošem i zapuštenom stanju, te nakon postupka povraćaja HKC »Srijem« se suočava s velikim projektom obnove i adaptacije Doma suvremenim potrebama. Na tom putu potrebna mu je pomoć kako lokalnih vlasti tako i hrvatskih institucija  u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.
»Bila je velika i opravdana potreba hrvatske nacionalne manjine u Srijemskoj Mitrovici za vraćanjem zgrade Hrvatskog doma poradi ostvarivanja mnogih kulturnih aktivnosti i očuvanja nacionalnog identiteta i jezika. Pravedno je da potomci koriste ono što su njihovi očevi  i djedovi napravili. Hrvatski narod na ovim prostorima ima svoju dugu i slavnu povijest, a vraćanjem zgrade Hrvatskog doma pod kompetenciju HKC »Srijem« lakše će  moći  ostvarivati i čuvati svoj kulturni i nacionalni identitet  u značajnijem i kvalitetnijem obujmu«, kazao je predsjednik HKC »Srijem« Ivan Cingeli i poručio: »Neka Hrvatski dom u  Srijemskoj Mitrovici ponovno postane mjesto s kojega će se širiti ‘ljubav prema bratu Hrvatu i ljubav prema svakom čovjeku u punom smislu te riječi’, kako je to zapisano u ljetopisu Hrvatskog pjevačkog društva ‘Hrvatska omladina’.«
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika