Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Osnovan ogranak DZH u Vajskoj
 
Demokratska zajednica Hrvata formirala je svoj prvi ogranak u Vajskoj, u Općini Bač. Na sastanku, održanom 26. kolovoza nazočni su bili predsjednik DZH Đorđe Čović, članovi predsjedništva: Lazar Baraković, Antun Merković, Stipan Stantić, te domaćini Ivica Straćinski i Dario Bošnjak.
Nakon pozdrava domaćina i uvodnih riječi skupu se obratio predsjednik Čović koji se osvrnuo na glavne razloge osnivanja DZH i upoznao nazočne s ciljevima i vizijom nove političke stranke. Ujedno je pozvao Hrvate i u okolnim sredinama da se priključe DZH kako bi svi zajedno došli do zacrtanih ciljeva. Nakon njegovog izlaganja nazočnima su se obratili Antun Merković i Stipan Stantić koji su ukazali na važnost i prednosti organiziranog djelovanja na političkoj razini. 
Poslije predstavljanja stranke novi članovi ogranka DZH su se mogli uključiti u raspravu  svojim sugestijama i pitanjima a po završetku radnog dijela organiziran je prigodni domjenak.
Članovi podružnice će izabrati svoje rukovodstvo na sljedećem sastanku.
H. R.
 
Sjednica MO DSHV u Bačkom Monoštoru
Utvrđene aktivnosti za predstojeće izbore
 
U Bačkom Monoštoru, 28. kolovoza održana je sjednica Mjesne organizacije Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Sjednici su, na poziv domaćina nazočili i Petar Kuntić, predsjednik DSHV i narodni zastupnik, Mato Matarić, dopredsjednik DSHV i predsjednik Podružnice u Somboru, Dujo Runje, dopredsjednik DSHV i Antonija Čota, članica Predsjedništva DSHV i odbornica u Općini Sombor. Razmatrana su sva aktualna pitanja iz stranačkog života i funkcioniranja stranke na mjesnoj razini i participiranju u vlasti u Općini. Najviše pažnje posvećeno je predstojećim izborima na svim razinama, a s oduševljenjem je primljena vijest o otvaranju odeljenja na hrvatskom jeziku u Gimnaziji u Subotici. Iznijete su pozitivne ocjene o načinu organiziranja, dočeka i sadržaja povijesnog putovanja u Blagaj, Sinj i Međugorje, a razgovarano je i oko organizacije proslave 17 obljetnice somborske podružnice DSHV koja će biti upriličena 7. rujna u KTC-u uz nazočnost oko 300 članova stranke i gostiju, a koja se organizira u povodu primitka više od 50 novih članova u stranku. Gosti su upoznali članove MO sa aktivnostima stranke u prethodnom razdoblju, a vezane su za ostvarivanje prava Hrvata, te o aktivnostima u narednom razdoblju, a vezane su za organiziranje mladeži i veće sudjelovanje žena u radu stranke. Na sjednici je ocijenjeno da je rad stranke poboljšan, pozdravljena je inicijativa za organiziranjem mladeži i na mjesnim razinama te utvrđeni konkretni zadaci u pripremanju i aktivnostima za predstojeće izbore. Zaključeno je također da se informiranost na razini stranke mora poboljšati te je s tim ciljem dogovorena distribucija stranačkog glasila među članstvom i čvršći kontakti napose u dijelu koji je odnosi na aktivnosti stanke u narednom razdoblju u koje se Monoštorci, članovi DSHV žele aktivno uključiti. 
M. M.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika