Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prioritet asfaltiranje ulica

Rezultati izbora za članove skupština mjesnih zajednica i dogovori čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini s predstavnicima ostalih partija doveli su do toga da ova stranka ima tri predsjednika skupštine iz svojih redova. To su: Miroslav Kiš (Verušić), o kome je bilo riječi u prošlom broju, Josipa Vojnić Tunić (Gat) i Robert Budinčević (Aleksandrovo).
Koalicija Demokratske stranke i DSHV-a u Mjesnoj zajednici Gat osvojila je 9 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine 4, a po jedan mandat G 17 Plus i Demokratska stranka Srbije. Prema predizbornom koalicijskom sporazumu, predsjednik Skupštine je iz DSHV-a, predsjednik Savjeta iz DS-a, dok je sa zamjenicima obratno. 
U GATU NAJMLAĐA PRED-SJEDNICA SKUPŠTINE: Na konstitutivnoj sjednici, održanoj 20. srpnja, za Josipu Vojnić Tunić (1985.) glasovali su vijećnici LSV-a i jedan iz redova G17 Plus. Kako kaže, od tajnice je čula da je najmlađa predsjednica skupštine MZ.
»S obzirom na to da su mi svi članovi ukazali povjerenje, trudit ću se to i opravdati«, kaže za HR Josipa Vojnić Tunić. »Po rezultatima izbora vidi se da su građani podržali ovu koaliciju«.
Na prvoj radnoj sjednici bilo je riječi o polugodišnjem izvještaju i usvajanju rješenja općinske odluke glede rebalansa proračuna. Dogovoreno je da će vijećnici tijekom kolovoza biti na godišnjem odmoru, a s radom započinju u rujnu.
»Koliko sam upoznata, u MZ Gat postoji praksa da se Savjet sastaje jednom tjedno. Stoga ćemo taj običaj i nastaviti. Na sastancima je uvijek prisutan i predsjednik Skupštine, te se skupa dogovaraju u svezi rada. Sjednice Skupštine bit će održavane po potrebi, i svakako na praznik MZ Gat, 12. prosinca«, objašnjava najmlađa predsjednica jedne skupštine MZ u Subotici.
Većina mještana Gata su starije osobe i raseljene osobe. U ovoj mjesnoj zajednici nema poduzeća, niti postoji mjesni samodoprinos.
»Gat je jedno od siromašnijih naselja. Imamo problem s infrastrukturom, a zbog blatnjavih ulica u suradnji s Direkcijom za izgradnju Općine gledat ćemo da riješimo problem Đakovske i Ulice Ruđera Boškovića. Ispred sportskog igrališta u Ulici Vladimira Đanića, koje je otvoreno prošle zime, trebalo bi napraviti parkiralište. To je potrebno uraditi ispred vrtića u Gundulićevoj ulici i kod ulaza u Kersko groblje«, kaže Josipa Vojnić Tunić.
Ona smatra da bi kod raskrižja ulica Dragojle Jarnjević i Otmara Majera na građevinskom zemljištu bilo dobro napraviti dječje igralište. Direktor Direkcije Dragan Trklja obećao im je pomoć u vezi s realizacijom projekta. Tijekom ljeta, slojem asfalta presvučen je dio Palmotićeve, a isto je planirano za Gundulićevu, te ulice Filipa Višnjića, Kralja Zvonimira i Kalora Milodanovića, koju bi trebalo proširiti, jer je spona k Buvljaku s Beogradskog puta.
»Imamo obećanje da će Ulica Ivana Antunovića sredstvima Nacionalnog investicijskog plana biti popravljena. Pločnici su prob-lem na cijelom teritoriju MZ Gat, ali najvažnije je da su ovih dana započeli radovi oko pločnika na Somborskom putu. Također, željela bih poraditi na ozelenjavanju cijele mjesne zajednice. Još jedan od problema u MZ Gat je kanalizacija, i to u vrijeme obilnih padalina. Po mojim saznanjima, predsjednik Općine obećao je da će izgradnjom prečistača biti riješena kanalizacijska mreža, čemu se najiskrenije nadamo«, iskrena je Vojnić Tunić.
U »ŠANDORU« NISU ZABO-RAVILI NA BUNARIĆ: Mjesna zajednica Aleksandrovo upamćena je po tome što su mještani mogli glasovati za jednu od čak 11 lista. Srpska radikalna stranka i DS imaju po 3 člana u skupštinskim klupama. DSHV, Savez vojvođanskih Mađara i Ekološka stranka »Zeleni« imaju po dva, dok LSV, G17 Plus i Grupa građana »Bunjevci« imaju po jedan mandat. DSHV je u koaliciji s DS, G17 Plus i Ekološkom strankom, te s 8 mandata imaju većinu. Za predsjednika Skupštine MZ izabran je Robert Budinčević (1961.) iz DSHV-a. Njegov zamjenik, kao i predsjednik Savjeta su iz Demokratske stranke, dok je zamjenik predsjednika Savjeta iz Ekološke stranke »Zeleni«.
»DSHV je na razini Republike u koaliciji s DS-om. U dogovoru s koalicijskim partnerima odlučeno je kome će pripasti koja funkcija«, kaže za HR predsjedavajući Skupštine MZ Aleksandrovo Robert Budinčević.
Konstitutivna sjednica održana je početkom srpnja, a nakon toga održan je i prvi redovan sastanak. Do kraja mjeseca vijećnici bi se trebali ponovno okupiti. Jedna od glavnih tema bit će proračun.
»Imali smo sastanak s općinarima i dogovorili se o tome kako bi trebalo rasporediti sredstva iz proračuna, koji je, u odnosu na prošlu godinu, veći za 6 posto. Planiramo zamijeniti patos u KUD ’Aleksandrovo’, a počela je izgradnja ograde između osnovne škole i zgrade Mjesne zajednice«.
Iz Direkcije je odobreno 110 tisuća dinara. Dio sredstava namijenjen je za asfaltiranje 930 metara Ulice Borivoja Mišića, a u vezi s tim potpisan je i ugovor. Osim toga, potrebno je asfaltirati dvije kraće ulice od po stotinak metara. 
»Od starog saziva naslijedili smo plan, a ostao nam je i dio sredstava. Za kanalizacijsku mrežu u Ulici Željka Milivojevića predat ćemo zahtjev JKP ‘Vodovod i kanalizacija’. Još jedan od problema je znak na ulazu na Bunarić, koji je postavila Direkcija. Naime, zabranjen je ulaz traktorima i radnim strojevima. Znak je skinut, ali je potrebno postaviti podznak, koji bi ukazivao na to da ova zabrana ne važi za mještane Bunarića«, objašnjava Budinčević.
Prema njegovim riječima, sastanci teku bez problema, a samo dva puta je deset članova glasovalo ZA. Kako to biva u skoro svakom naselju, i u »Šandoru« građani predočavaju svoje probleme mjerodavnima u  MZ.
»Sastavi Skupštine i Savjeta su dobri. To su ozbiljni ljudi, koji žele raditi u korist mještana, bez obzira na to iz koje su stranke. Mjesečno ćemo imati makar jedan sastanak. Početak je strahovito težak. Kao predsjedavajući, nisam mislio da ću imati toliko posla. Imamo jako mnogo planova, a nećemo zaboraviti ni Bunarić, koji je dio Aleksandrova«.
Budinčević kaže kako je pokrenut zahtjev za uvođenje telefonskih linija i vodovodne mreže, a potrebno je oko 100 priključaka. Osim toga, od Direkcije očekuju da provede u djelo ideju o biciklističkoj stazi do Bunarića, koja bi mnogima dobro došla.
»Čekamo objašnjenje proračuna, pa ćemo ići dalje s planovima i akcijama«, zaključuje Budinčević.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika