Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Korak bliže do rješenja otvorenog pitanja dviju država

Ni poslije dogovora u vrhu srbijanske i hrvatske vlasti nije poznato kakva će biti sudbina nekoliko desetina hrvatskih lipicanaca koji su već godinama na privatnoj ergeli Todora Bukinca. Ministri poljoprivrede dviju država, koji su je u utorak posjetili kako bi vidjeli konje, poručili su javnosti da je rješenje problema gotovo na dohvat ruke, no ključna pitanja ostala su bez odgovora. Kada će, kako i koliko lipicanaca biti vraćeno Hrvatskoj. 
Lipicanci, koji su u fokusu interesa hrvatskih i srbijanskih medija već mjesec dana, u Vojvodinu su dospjeli tijekom devedesetih. Iz Lipika ih je 1991. odveo Mihajlo Komasović, bivši radnik u toj ergeli, koji kaže da je to učinio kako bi ih spasio od stradavanja u ratu. 
PREGOVORI NA LICU MJESTA: »Kažu da sam konje ukrao, ali zašto ih onda nisam prodao, nego ih već 13 godina hranim i njegujem, dok živim u teškim uvjetima kod podstanar, na rubu grada«, izjavio je Komasović 2004. kada je sudbina hrvatskih lipicanaca prvi put zaintrigirala javnost. 
Budući da je od njega traženo da konje preda u državni posjed, Komasović je konje tijekom devedesetih smjestio na salaš u vlasništvu Todora Bukinca, i danas su tu. Od 84 dovedena grla ostalo je desetak živih i sedamdesetak njihovih potomaka, procjenjuju mediji.
Hrvatska traži da se konji vrate u ergelu Lipik i to je bio glavni povod ovotjednog posjeta hrvatskog ministra poljoprivrede kolegi u Beogradu. Pregovori su najprije vođeni u Beogradu, da bi dvojica ministara i osobno otišli na prašnjavu, neuređenu periferiju Novog Sada kako bi na licu mjesta vidjeli konje. Njihov boravak na ergeli »Bukinac« trajao je sat vremena. O tijeku i sadržaju razgovora s vlasnikom Todorom Bukincem novinari su mogli samo nagađati jer su ostali pred vratima ergele koju osiguravali zaštitari.
STRUČNJACI ĆE PROCI-JENITI: Ministri su se na kraju posjeta ipak obratili novinarima i rekli da će u roku od 15 dana na ergelu doći stručnjaci kako bi utvrdili broj i zdravstveno stanje konja. 
»Poslije toga bit će riješeno kako će i koliko lipicanaca biti vraćeno u Hrvatsku«, izjavio je srbijanski ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević i dodao kako nedvojbeno postoji spremnost i raspoloženje da se ovo otvoreno pitanje dviju država zatvori i riješi.
Hrvatski ministar Petar Čobanković je rekao kako očekuje da se Hrvatskoj vrate svi konji koji su podrijetlom iz Lipika i da za takvo stajalište srbijanska strana pokazuje razumijevanje. 
S druge strane, vlasnik Todor Bukinac novinarima je izjavio da ne odustaje od zahtjeva da mu se isplati minimalno 300.000 eura za održavanje konja koji su na njegovoj ergeli već godinama. Taj zahtjev jednom je već upropastio dogovor Hrvatske i Srbije 2004. Hoće li financijska potraživanja Bukinca biti jača od međudržavnog dogovora i ovoga puta, bit će razvidno za dva-tri tjedna kada stručnjaci utvrde brojnost i zdravstveno stanje hrvatskih lipicanaca. 
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika