Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Ponovno o Kerskom deponiju
 
Javno poduzeće Direkcija za izgradnju Općine Subotica izdalo je priopćenje za javnost povodom, kako se navodi, »učestalih dezinformacija koje se plasiraju u vezi tzv. Kerskog deponija«. U priopćenju se navodi kako je  JP Direkcija za izgradnju Općine Subotica dužna javnosti predočiti sljedeće činjenice:
U depresiju stvorenu iskopom gline na području stare kerske ciglane godinama unazad je ilegalno deponiran otpad. To je s jedne strane vodilo pogoršanju stanja životnog okoliša, tako i visokim troškovima uklanjanja otpada koji opterećuju općinski proračun.
Na temelju zahtjeva Mjesne zajednice »Ker«, JP »Direkcija za izgradnju Općine Subotica«, »Integral inženjering« Subotica i sama Mjesna zajednica »Ker« su dana 17. svibnja 2006. sklopile sporazum po kome se građevinskim tvrtkama »SMB gradnja«, »ABC«, »Vojput«, »Panongrad« i »Komgrad« dopušta odlaganje šuta i zemlje na parcelu 3429/1, K.O. Donji grad kako bi se zemljište nasulo, te moglo privesti namjeni.
Prije potpisivanja sporazuma, uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je da nad parcelom 3429/1, K.O. Donji grad, površine 8,65 ha, pravo korištenja ima poduzeće »Integral inženjering«. Štoviše, ponovnim uvidom u zemljišne knjige dana 16. kolovoza ove godine utvrđeno je da se kao korisnik predmetnog zemljišta i dalje vodi »Integral inženjering«. S obzirom da su za Direkciju mjerodavne jedino zemljišne knjige, a da ne raspolažemo arhivom Trgovačkog suda, Direkcija ni na koji način nije mogla imati uvid u rješenje Trgovačkog suda po kome se predmetno zemljište prenosi na Fond za razvoj Srbije. Na žalost, ovo rješenje Trgovačkog suda ni poslije pet godina još nije provedeno.
S obzirom da je opredjeljenje bilo da se po nasipanju terena na predmetnoj parceli izgradi park sa sportsko-rekreativnim sadržajima te da je za nasipanje terena potrebno više desetina tisuća prostornog metra materijala, a imajući u vidu da su, poslije javnog napada rukovodstva MZ »Ker« na sporazum koji su sami inicirali i potpisali, gotovo sve građevinske tvrtke odustale od daljnjeg deponiranja šuta i zemlje, realizaciju ovakvog jednog projekta i sanaciju deponija samo vodstvo MZ »Ker« je odložilo do daljnjeg.
Za kontrolu nad korištenjem deponija i vrstom otpada koji se odlaže nije mjerodavna Direkcija već inspekcijske službe Općinske uprave.
Parcele koje spominje tajnica Udruge izbjeglih i prognanih nikad nisu bile predmet ovog sporazuma. Temelji zgrade koje je 1999. izgradila Republička direkcija za obnovu zemlje zatrpani su još prije osnivanja JP »Direkcija za izgradnju Općine Subotica«, tako da Direkcija ne može biti odgovorna za isto. Ukoliko Udruga za izbjegle i prognane osobe želi graditi stambeni objekt mora kao i svaki drugi investitor poštovati pozitivne pravne propise i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju. Direkcija je spremna u okviru svojih ovlasti pomoći Udruzi na realizaciji ovog projekta.
 
Izgradnja plinovoda
 
Od Horgoša do Čantavira u duljini od 44 kilometra u planu je izgradnja plinovoda pod visokim pritiskom koji bi se koristio za opskrbljivanje  plinom okolnih naselja kao što su Stari Žednik, Novi Žednik, Bikovo, Verušić i Čantavir. Beogradska tvrtka za izgradnju i usluge »Telefonija« prikuplja suglasnosti od vlasnika zemljišta preko kojih će se kopati kanal u dubini od 1,5 metara u koji će biti ukopane cijevi. Gradnja plinovoda bi trebala početi tijekom ove jeseni, dok na njivama nema ljetine. Vlasnicima zemljišta je obećana nadoknada štete ukoliko bi se neki od usjeva uništio.
N. S.
 
Kardinal kod gradonačelnika
 
Gradonačelnik Géza Kucsera primio je u ponedjeljak 27. kolovoza u posjet njegovu uzoritost kardinala Friedrich Wettera iz Münchena. U pratnji kardinala su bili msgr. Ivan Penzeš biskup subotički i msgr. dr. Andrija Kopilović.
 
Konferencija o ekologiji
 
Regionalna Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća Subotica  organizira danas, 31. kolovoza, s početkom u 10 sati na Otvorenom sveučilištu konferenciju »Inovativni koncept ekonomskog razvoja zasnovan na ekološkim principima – Centar za održivi razvoj«. Cilj projekta je povezivanje stanovništva, zajednica i ekonomskih faktora u regiji radi uspostavljanja osnove konzistentnog društvenog i ekonomskog razvoja zasnovanog na ekološkim principima. Projekt financira Evropska Unija preko EDEP programa, a njime upravlja Europska Agencija za Rekonstrukciju. Partneri na projektu su SO Subotica, Udruženje za zdravu hranu TERRAS, Otvoreni Univerzitet i Ekonomski fakultet u Subotici.
 
Tematski Okrugli stol
 
Okrugli stol s temom »Međunacionalna tolerancija u Subotici – jučer, danas, sutra« održat će se danas, 31. kolovoza s početkom u 11 sati u dvorani 213 na Otvorenom sveučilištu u Subotici. Okrugli stol će biti održan u okviru šireg jednogodišnjeg projekta namijenjenog poticanju međunacionalnog dijaloga i tolerancije kroz unapređenje sudjelovanja građana u radu lokalne samouprave. Okrugli stol će se održati u organizaciji Agencija – Centar lokalne demokracije.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika