Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuvana tradicija

Paljenjem olimpijskog plamena započela je u Brođancima jubilarna 35. olimpijada starih sportova, koja je i ove godine okupila 459 ekipa iz 42 mjesta iz 10 hrvatskih županija i goste iz susjednih zemalja, Mađarske i Italije, a čast da ponesu olimpijsku baklju pripala je mladoj Doni Vekić, svjetskoj prvakinji u tenisu (uzrasta do 11 godina), te veteranu Marku Gorjancu, koji je olimpijski plamen upalio i prije 35 godina. 
Čula, banga, vranići, kozana, tokač, ringlanje, mosor i nožićanje samo su neke od disciplina u kojima se ogledalo 1152 natjecatelja, no olimpijada traje tri, četiri dana, pa se tu natjecalo i u spremanju čuvenoga slavonskoga čobanca, bila je tu i kiparska i likovna kolonija, revija šokačkoga ruha i folklornih skupina, a na ražnju je završio i vol težak 680 kg. Vrijedne žene iz Čepinskih Martinaca umijesile su i ispekle 80 gužvara s makom i orasima, a domaće su snage spremile čobanac za više od tisuće natjecatelja. 
I Srijemci su nazočili ovom sportskom događaju. Gibarčani su proslavili svoj skromni jubilej, jer po deseti puta su uzastopno u Brođancima, a udruga Slankamenaca iz Virovitice, ponovno je na olimpijadi i ponovno u impozantnom broju, a kako je rekao njihov predsjednik Andrija Mesić, oni samo idu utabanim stazama svojih predaka, jer Slankamenci su godinama držali primat u disciplini zvanoj čula.
OLIMPIJADA PONIKLA NA PASTIRSKIM IGRAMA: »Ovo je jubilarna, 35. po redu Olimpijada starih sportova u Brođancima«, istaknuo je Željko Vidaković, predsjednik natjecateljskog odbora, »a ponikla je na pastirskim igrama naših djedova i pradjedova, na sportovima kojima su se oni bavili, uzimajući rekvizite iz prirode, jer još nisu znali za loptu, niti nogometnu niti rukometnu, a o košarkaškoj da i ne govorimo. Tenis nije bio ni mislena imenica, a i oprema je bila domaće ruho, jer oni nisu znali za Adidas, Diadoru i ostale poznate svjetske marke, ali su znali razvijati sportski i natjecateljski duh. U početku su nam dolazile ekipe iz čitave bivše Jugoslavije, a danas imamo natjecatelje iz 10 hrvatskih županija, svake ih je godine sve više. Zanimljivo je da mnogi dolaze redovito, pa smo zabilježili da su do sada najbolji natjecatelji iz Podravskih Sesveta s osvojena 63 prva mjesta u seniorskoj konkurenciji, za njima ne zaostaju niti njihove seniorke koje su zlatna odličja osvajale 34 puta, ali to dijele sa seniorkama iz Josipovca, no najviše je sudionika među djecom, što nas posebno raduje, i ponajbolja je mladež iz Sesveta s čak 73 osvojena prva mjesta«.
JEDINSTVENA MANIFES-TACIJA: Velebna je slika sa svečanog otvaranja a dobrodošlicu je natjecateljima i gostima poželio predsjednik Olimpijskoga odbora Vinko Gudelj, naglasivši da je ovo jedinstvena manifestacija ove vrste u nas, a vjerojatno i u svijetu, a olimpijsko selo Brođanci ovih dana primi i nekoliko desetina tisuća gostiju, što je desetorstruko više od broja žitelja, što je potvrda htijenja da se na najbolji način očuva tradicija svojih predaka i tka nit sportsko-kulturne baštine ovoga kraja i čitave Slavonije. Riječi dobrodošlice uputio je i župan Osječko-baranjski Krešimir Bubalo, pohvalivši se da olimpijada i on imaju nešto zajedničko, rođendan, te je Olimpijadu proglasio otvorenom.
I Srijemaca je bilo dosta i među gostima i među posjetiteljima, pa je Ruža Hajduković iz Gibarca, koja danas s obitelji živi u Poganovcima, nahvalila olimpijadu. »Volim doći s mojim djedom, pa kad gledam ovu mladost kako trči i kako se sigra, sjetim se svoje mladosti i gibaračkih ledina i Vidakovog bunara. A volim gledat i ove slikare i kipare, kako samo tako znaju napravit, pa se ne mogu nadivit ovom osječkom dvorcu, kojega sam upamtila kad idem doktoru. Kažem, ja to ovom slikaru, a on kaže, vi kao da ste stara Osječanka, a ja sam samo stara Gibarčanka«.
I Mata Barišić, Gibarčan koji je s obitelji u Osijeku, redovito dolazi u Brođance. »Imamo našu zavičajnu udrugu Gibarčana ovdje u Osijeku i već dugo s ovim divnim ljudima iz Brođanaca imamo prijateljske odnose i dolazimo redovito. Prije sam se i natjecao, a sada vidim da ima mlađih, pa neka se oni natječu, a mi stariji oko vatre i bureta s rashlađenim pićem. Natječemo se u 10 – 15 disciplina, no nama je važnija ona olimpijska maksima, važno je sudjelovati, ali ove nam se godine posrećilo i naši su dečki osvojili prvo zlato u ringlanju – bacanju potkove u cilj«.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika