Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gostovanje HKPD »Matija Gubec« 
u Piškorevcima
U Piškorevcima nadomak Đakova u subotu i nedjelju, 25. i 26. kolovoza, održani su XIII. po redu Piškorevački sokaci, manifestacija koja je u dva dana okupila 11 društava, među kojima i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta. Manifestacija je ove godine upriličena i u okviru obilježavanja 80. godina od osnutka KUD »Zora«, koje je i organizator manifestacije.
Tavankućani, koji su imali zapažen nastup, pozdravljeni su ovacijama, osobito od strane starijih sugrađana, jer prema njihovim svjedočenjima, suradnja s Tavankutom datira još od prije 30 godina, kada su se bratimile i dvije škole koje nose naziv vođe Seljačke bune. Svakako je vrijedno istaknuti i suradnju dva društva koja djeluju u ovim dvama selima.
   Nakon svečanog mimohoda kroz centar Piškurevaca, uslijedio je dvosatni program na kome je nastupilo 11 društava, a na koncu je nazočne do kasno u noć zabavljao Šima Jovanovac.
   Nakon programa uslijedili su razgovori dužnosnika dvaju društava u cilju obnove suradnje, ne samo na kulturnom planu, nego da se u idućem razdoblju pokuša uspostaviti i suradnja dviju škola s istoimenim nazivom, kao i prije 30 godina.
L. S.
 
 
Druženje u prostorijama HKPD »Mostonga« u Baču
Sviraju neki novi klinci
U subotu 25. kolovoza, održano je sad već redovito druženje aktivnih i podupirućih članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Mostonga« u Baču, u prostorijama ove udruge. Ovoga puta, na opće iznenađenje, predsjednik »Mostonge« Stjepan Čoban predstavio je nazočnima tamburaški orkestar, ili točnije rečeno budući tamburaški orkestar, koji je osnovan i započeo s obukom prije samo dva i pol mjeseca, a čine ga djeca i mladići kojima je početak obuke bio i prvi susret s tamburom.
Mladi tamburaši su, u početku uz vidljivu tremu, iako bez svojega instruktora, pokazali snažnu volju i odsvirali nekoliko numera, uz koje se i plesalo, a najljepša nagrada bio im je gromki pljesak svih nazočnih članova. Druženje je nastavljeno uz glazbu s CD-a, a uz pjesmu i ples. »Zabave ovoga tipa jako su nam potrebne. Upravo na ovim večerima, u opuštenom ozračju, bez onoga grča koji prati nastupe,  stvara se toliko potrebna prisnost među članstvom. Upravo zahvaljujući ovakvom druženju u posljednje vrijeme nam je pristupio i veći broj podupirućih članova, koji su itekako bitni u našem radu. Drago mi je i da se našem pozivu odazvao i predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj Zdenko Bundić«, kaže Stjepan Čoban.
 
I. Andrašić
 
 
 
Transformacija sonćanskog pogona 
Modne konfekcije »Novitet«
Iako smo putem lokalnih medija iz Apatina obaviješteni o transformaciji sonćanskog pogona Modne konfekcije »Novitet« iz Novog Sada u »Apo fashion system«, društvo s ograničenom odgovornošću Sonta, vezanoj za 21. kolovoz ove godine, ne prvi put, došlo je do odgode, ovoga puta do 1. rujna. Transakcijom, koja se razvukla na skoro godinu dana, većinski vlasnik »Noviteta«, svestrani biznismen  Dragan Đurić prodao je svoj većinski udio u sonćanskoj jedinici vlasnicima francuske modne kuće »Apostrof«, u čije ruke pored objekta prelazi i sva radna snaga i postojeća oprema. Tako će sonćanske švelje svojim proizvodima opskrbljivati veliki broj europskih butika. 
Glavni direktor i jedan od suvlasnika ove modne kuće sa sjedištem u Parizu, čovjek podrijetlom s ovih prostora Siniša Božanić optimist je glede uzlazne linije u poslovanju, koja bi po njegovim riječima trebala dati rezultate već do nove godine. Direktorom sonćanskog »Apo fashion systema« imenovan je Nedeljko Rajačić.  Na svojem prvom sastanku s djelatnicima Božanić je obećao korektan odnos glede poštenih nadoknada za rad, ali je napomenuo i da za uzvrat očekuje korektan odnos djelatnika prema svojim radnim obvezama i uopće prema svojoj matičnoj kući. Od strane »Noviteta« djelatnicima je obećano izmirenje svih obveza u predviđenom roku. Djelatnici su pomalo zbunjeni ovom najnovijom odgodom, jer, poučeni dosadašnjim iskustvima u nepoštivanju obveza vlasnika »Noviteta« prema njima, poglavito glede nerealno visokih normi, a samim tim i preniskih nadnica, probijanja rokova i cjepkanja na više dijelova prigodom isplata zarada, neisplaćivanja regresa nekoliko godina unatrag, nisu u poziciji da i pokraj svih objašnjenja bilo kome vjeruju na riječ.
I. Andrašić

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika