Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ovo ima samo Vojvodina

U subotu 25. kolovoza, na novosadskom je Štrandu održan Etno festival hrane i glazbe Vojvodine, šesti po redu. Organizator manifestacije je Američka fondacija za razvoj (ADF), a Festival su podržali Izvršno vijeće APV – Tajništvo za gospodarstvo i Gradska uprava za gospodarstvo i turizam Grada Novog Sada. Glavni medijski sponzor bio je B92.  Američka fondacija za razvoj posvećena je internacionalnom razvoju demokracije. Njezin opći pristup zasniva se na uvjerenju da razvijeno građansko društvo, koje tvore različite samostalne gospodarstvene, političke, društvene i kulturne institucije, pruža nezamjenjiv temelj za održivu demokraciju. Ova fondacija u Srbiji je prisutna od 2000. godine, a svojim aktivnostima obuhvatila je cijelu Vojvodinu i manji dio istočne Srbije. 
Etno festival hrane i glazbe Vojvodine proslavlja bogatu kulturnu baštinu, a iznad svega etničku raznolikost unutar regije, uspješno prikazujući tradicionalne specijalitete, glazbu, plesove i rukotvorine, a promovira ruralni turizam i mogućnosti ekonomskog razvoja općina u cijeloj regiji. Veličina ovoga festivala je u njegovoj jednostavnosti. 
RUKOTVORINE I PUČKO KULINAR-STVO: Tijekom cijeloga dana na ljetnoj pozornici na Štrandu smjenjivala su se kulturno-umjetnička društva u svojim živopisnim narodnim nošnjama, a na više od 100 štandova predstavile su se mnogobrojne zajednice kroz obilje ukusne etno hrane, prekrasnih rukotvorina i mnoštvom informacija o lokalnim turističkim atrakcijama. Posjetitelji su bili izloženi pravom ataku na sva osjetila. Riba, piletina, junetina, ovčetina, divljač, grah, pružajući zanosne mirise iz brojnih kotlića i kazana, stavljali su još i svojim crvenilom i sitog na kušnju. Ne manje brojni roštilji, tanjurače, tepsije i ostali pribor za pečenje i prženje, mamili su na svoju stranu. Stari majstori pučkoga kulinarstva, pogledajući ispod oka rivale, davali su sve od sebe kako bi kod posjetitelja ostavili najbolji dojam, međutim, njihove krasne odore brzo su sustajale pod snažnim naletima znoja i postajale obične mokre krpe. Iako je vrućina bila nesnosna, ovo je bio pravi blagdan hrane, nije se jelo radi udovoljavanja biološkoj potrebi zvanoj glad, jelo se da bi se kušalo nekušano, jelo se sporo, s užitkom. 
PREZENTACIJA NASLIJEĐA: Ove godine Etno festival hrane i glazbe Vojvodine okupio je više od 2100 sudionika iz 44 općine, a privukao je nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, kojima se predstavilo 40 kulturno-umjetničkih društava, autentičnim ritmovima i arijama vojvođanske ravnice i drugih krajeva. Festival su svečano otvorili predsjednik ADF-a Michael Miler i predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić. Menadžerica projekta Festivala, agilna Helena Bakoš, bila je cijeloga dana u pokretu, u svakom trenutku na raspolaganju brojnim diplomatima, političarima, novinarima i sudionicima Festivala. »Drago mi je da je naš festival postao tradicionalan. Ovo je već šesto održavanje za redom i svake godine bilježimo rast, kako sudionika, tako i posjetitelja. Nejasan mi je izostanak predstavnika pojedinih općinskih turističkih organizacija, danas bi ovdje trebali biti svi koji imaju ponuditi bilo što u oblasti etno turizma. Očiti primjer je Turistička organizacija Općine Apatin, koja je, po mojim saznanjima, dala prioritet Danima piva, a u svojoj općini ima pravo bogatstvo različitosti, kojima je svakako bilo mjesta na današnjem festivalu. Raduje me i posjet velikoga broja diplomata i političara i mislim da će to u budućnosti donijeti priliku za boljitak  cijeloj regiji«.
Bojan Pajtić kaže kako mu je drago da postoji jedan ovakav festival. 
»On objedinjuje oko 400 festivala koji se tijekom godine održavaju širom Vojvodine. S pravom bismo ovo mogli nazvati srednje-europskim festivalom, jer u Vojvodini žive svi narodi koji žive u srednjoj Europi. Velika je stvar podupirati ovakvu manifestaciju, to ćemo raditi i ubuduće, jer razvijanje tolerancije, te dobrog i kvalitetnog suživota podrazumijeva i poznavanje drugih naroda i kultura. Ovo je najbolji način i najbolje mjesto za prezentaciju svojega naslijeđa, a istodobno i učenje o susjedovom. Zahvalan sam svim sudionicima, ovo su za njih strahoviti napori, znam da nije nimalo lako na 35 stupnjeva biti u narodnom ruhu, ili pokraj kotlića i roštilja. Sa svoje strane obećavam da će Izvršno vijeće Vojvodine i ubuduće snažno podupirati ovaj festival«.                         g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika