Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Informatika prva ljubav, povijest i zemljopis druga

Među desecima tisuća maturanata gimnazija, srednjih i obrtničkih škola diljem Hrvatske, samo se jedan učenik može pohvaliti da je ove školske godine, po ubrzanom programu Ministarstva, završio dva razreda, i to s prosjekom 5,0. Njegovo ime je Pavle Prentašić, živi s roditeljima u Sokolovcu i maturant je koprivničke Gimnazije »Frana Galovića«.
Pavle je rođen  5. lipnja 1989. godine u Srijemskoj Mitrovici, a do 1993. godine je živio u Nikincima. Njegovi roditelji, Nikinčani, otac Nikola i majka Mirjana, rođena Milobara, nakon učestalih prijetnji i vrijeđanja po nacionalnoj osnovi, a poglavito kada im je podmetnuti eksploziv u ožujku 1993. godine raznio pola kuće, odlučuju se preseliti u Sokolovac, mjesto šest kilometara udaljeno od Koprivnice. 
DVA RAZREDA U JEDNOJ GODINI: Pavle u novoj sredini s odličnim uspjehom (sve »petice«!) završava svih osam razreda osnovne škole, kao i prva dva razreda Gimnazije »Frana Galovića« u Koprivnici. Osim silnih petica u školi, Pavle je i na državnim natjecanjima redovito nizao uspjehe. Tako je u sedmom razredu bio prvi na natjecanju iz zemljopisa, u osmom razredu je ponovno bio prvi u zemljopisu i treći iz povijesti, u prvom razredu gimnazije osvojio je prvo mjesto iz zemljopisa i kemije, u drugom razredu je u oba ta predmeta bio treći, a ove godine je, premda učenik 3. razreda, pisao test iz 4. razreda koji je polagao izvanredno i bez pohađanja nastave i na državnom natjecanju iz povijesti osvojio drugo mjesto.
Ideju da u jednoj školskoj godini završi 3. i 4. razred predložio mu je profesor, koji je s njim redovito išao na brojna državna natjecanja, Vjekoslav Robotić, sada ravnatelj Gimnazije »Frana Galovića«. Roditelji su se s tom idejom složili, a podržalo ju je i Nastavno vijeće, Županijski ured te Ministarstvo obrazovanja, koje mu je omogućilo polaganje i četvrtog završnog razreda. »Redovno sam upisao 3. razred i pohađao nastavu, dok sam za svaki predmet četvrte godine imao profesora mentora i posebno polagao ispite. Iako je predviđeno da se u ubrzanom programu upisuje i pohađa nastava višeg razreda, Ministarstvo obrazovanja mi je dopustilo redovno upisati 3. razred, a završni polagati«, kaže Pavle koji je opet nanizao sve »petice« kao i u svim prethodnim godinama svog školovanja.
INFORMATIKA, PA POVIJEST I ZEMLJOPIS: »Osim toga što je Pavle Prentašić jedini u Hrvatskoj položio dva razreda u jednoj školskoj godini, on je i jedini u povijesti koprivničke gimnazije kojemu je to do sada uspjelo«, rekao je  ravnatelj Gimnazije »Frana Galovića« Vjekoslav Robotić, a profesor biologije Miroslav Kanisek dodao kako je Pavle programirao i prilagodio učenicima multimedijalni CD iz biologije, koji bi već sljedeće školske godine učenici šestih i sedmih razreda mogli koristiti kao obrazovno pomagalo, a projekt je dobio i službeno odob-renje Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske.
Pavlu, zaljubljeniku u informatiku, univerzalni jezik današnjice koji se, doduše, ne govori, ali o njemu uvelike ovisi budućnost svijeta, nije bio problem prošlog mjeseca položiti prijamni ispit na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Od tisuću i više kandidata naš je »genijalac« bio peti na rang listi te će od sljedećeg mjeseca kao brucoš postati stanovnik glavnog grada Hrvatske. »Najviše me zanima programiranje, konkretno programski inženjering i razvoj novih tehnologija«, kaže Pavle i dodaje kako će mu povijest i zemljopis uvijek ostati »druga ljubav«. Suprotno predrasudama, Pavle nije samo zadubljen u knjige, ekrane i računala već nađe vremena i za zabavu, a često s prijateljima zaigra i nogomet. Tata Nikola, djelatnik križevačke »Elektre« i majka Mirjana, građevinska inženjerka u zagrebačkom »Kamgradu« ponosni su na svoga Pavla, ali i na njegovu sestru Nikolinu koja završava Fakultet kemijskog inženjerstva u Zagrebu te brata Damira, studenta treće godine Medicinskog fakulteta, također u Zagrebu. I pokraj svih hvalospjeva za ovog »genijalca« srijemskog podrijetla majka Mirjana nam u povjerenju odaje Pavlovu jedinu »manu«:  strašno ružan rukopis kojeg profesori jedva uspiju pročitati.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika