Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hodočašće Mariji majci Isusovoj

Štovanje Gospe od Suza u svetištu Majke Božje na Bunariću pokraj Subotice i ove je godine okupilo nekoliko tisuća vjernika tijekom proteklog vikenda, kao i u dane priprave za proštenje. Pripravna trodnevnica od srijede do petka uvela je hodočasnike u predstojeće slavlje. 
Prvoga dana, u srijedu 22. kolovoza, molila se krunica s razmatranjem. Idućeg dana, u četvrtak 23. kolovoza, bila je pobožnost križnoga puta. »Tijekom korizme križni se put ne moli na Bunariću gdje postoje postaje križnoga puta. Smatram vrlo lijepom gestom prisjetiti se, i u ljetno vrijeme kada nema korizme, križnoga puta kao simbolike kako je čitav naš život prožet križevima«, rekao je vlč. Ivica Ivanković Radak. 
MARIJANSKI AKATHISTOS: U petak navečer, 24. kolovoza, ove godine iznimno dan kasnije nego što je bilo najavljeno, pjevana je svečana marijanska molitva Akathistos. Molitva potječe iz 6 stoljeća te na poseban način čini dio istočne tradicije. Pjeva se na izvornoj melodiji, stojeći, nema čitanja, i izražava najljepše molit-ve vjernika upućene Kraljici. Ista molitva, u petak navečer pjevana, čita se na svečanom bdijenju u subotu, tijekom procesije sa svijećama.
Za mnoge hodočasnike marijanskog svetišta na Bunariću, svečano bdijenje održano u subotu navečer, 25. kolovoza, napose procesija sa svijećama, predstavlja najsvečaniji dio proštenja. S početkom u 19 sati, održana je služba pokore, potom služba svjetla i na koncu sveta misa koju je već tradicionalno predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik.
SVEČANA MISA: U nedjelju 26. kolovoza, služena je dvojezična sveta misa u 7 sati kod kapele. Po riječima vlč.  Ivice Ivankovića Radaka, otkako je bunarićko svetište obnovljeno, ovo je jedina sveta misa koja se služi kod Gospine kapele. Biskupsku misu na mađarskom jeziku, koja je počela u 8 sati na velikom oltaru, predvodio je subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a propovijedao je dr. Károly Szederkeny, direktor Radio Marije Mađarske.  Na koncu mise, gost ovogodišnjeg Bunarićkog proštenja, kardinal Friedrich Wetter, nadbiskup minhenski, uputio je poruku vjernicima te skupa s domaćim biskupom podijelio nazočnima blagoslov.
Riječima »Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici i uvaženi gosti, dragi slušatelji Radio Marije, započinjemo svečanu misu na Prošteništu na Bunariću«, subotički je biskup mons. Ivan Penzeš započeo misno slavlje na hrvatskom jeziku u 10 sati. Potom je pozdravio najprije predvoditelja misnog slavlja ovogodišnjeg proštenja na Bunariću, kardinala Friedricha Wettera iz Münchena, također i apostolskog nuncija mons. Eugenija Sbarbara, potom nadbiskupa beogradskog mons. Stanislava Hočevara. S osobitim poštovanjem poželio je dobrodošlicu u zajedničko svetište preosvećenom vladiki, gospodinu Irineju, episkopu bačkom. Na koncu, ali ništa manje, pozdravio je revnog rektora svetišta mons. dr. Andriju Kopilovića, te mu zahvalio za sav rad i revnost. Riječi dobrodošlice upućene su i braći svećenicima, redovnicima i redovnicama, ovogodišnjem bandašu Mariu Tikvickom kao i bandašici Neveni Mlinko, svim predstavnicima političkih, društvenih i kulturnih institucija i organizacija, svima koji su radili na pripremi Bunarićkog proštenja, »tihe suradnike«, te nazočne vjernike-hodočasnike. Osim iz Subotice i okolnih župa, na misnom slavlju bili su i hodočasnici iz Sombora, Bačkog Monoštora, Vajske te drugih mjesta. Zbor, pod ravnanjem Miroslava Stantića, pjevanjem je uveličao ovu svečanu biskupsku misu na hrvatskom jeziku.
Predvoditelj misnog slavlja kardinal Friedrich Wetter rekao je u svojoj propovijedi kako »mi hodočastimo Mariji majci Isusovoj, jer je ona također i naša Majka. Promislimo na tren, za što sve svaki od nas zahvaljuje svojoj majci. Mi joj zahvaljujemo za život. Ona nas je rodila, život nam je darovala. No, mi joj zahvaljujemo i na drugome. Ona se postarala kroz svoju majčinsku brigu kako bi se naš život mogao razviti. Ona se starala da bude kruha i ruha, starala sa za naš dobar odgoj. Na tome zahvalni smo svojim majkama. A na duhovnom području, za isto zahvaljujemo Mariji«, te na koncu dodao: »Usmjerimo i mi svoj pog-led prema Mariji, koja kod Boga živi, tamo, kuda smo svi mi usmjereni na našem ovozemaljskom hodočašću. I mi možemo tako urediti naš život i umiranje. Prepustimo se Mariji, neka nas vodi k Isusu, koji će nas jednom poput svoje nebeske Majke uznijeti u svoju nebesku slavu. U život sa trojedinim Bogom« zaključio je svoju propovijed kardinal Wetter.
Na koncu mise, rektor svetišta mons. dr. Andrija Kopilović, zahvalio se svima koji su pomogli organiziranje te ostvarenje ovak-vog proštenja. Poslijepodnevnom misom u 16 sati, za pokojne bunarićke hodočasnike, te bolesne i nemoćne, koju je predvodio palićki župnik Josip Leist, službeno je završeno ovogodišnje proštenje u svetištu Majke Božje na Bunariću, a ujedno i ovogodišnja »Dužijanca 2007.«                                          g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika