Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Tramvaj zvani želja« u listopadu pred publikom

Drama na srpskom jeziku Narodnog kazališta u Subotici ovih dana počela je s probama za predstavu »Tramvaj zvani želja« Tennessee Williamsa, koju režira gostujući redatelj iz Hrvatske Ivan Leo Lemo. U razgovoru za naš list, mladi redatelj kaže kako je zadovoljan uvjetima, a posebice mladim i vitalnim glumačkim ansamblom, te ističe da će sve biti spremno za premijeru koja je zakazana za 5. listopada.
»Došao sam na preporuku redatelja Roberta Raponje koji je ovdje radio dvije predstave. 
Radeći u Hrvatskoj i u Makedoniji, pa čak i u Njemačkoj, često sam sretao nekog tko je 80-ih radio u Subotici, tako da mi je subotičko Narodno kazalište negdje lebdjelo u glavi, skoro kao da sam ga prizvao. I otac mi je često dolazio u Suboticu i gledao neke predstave iz toga doba. Tako da mogu reći da ništa nije slučajno«, kaže Lemo.
On podsjeća da je drama »Tramvaj zvani želja« američki klasik s kraja 40-ih godina prošloga stoljeća, za koju je njezin autor 1948. dobio Pulitzerovu nagradu. »To je priča o Blanche DuBois koju će igrati odlična glumica Suzana Vuković. Ova se predstava ne radi ako se nema Blanche. Naravno, tu su i druga karizmatična lica popularizirana istoimenim filmom iz 1951. koja su u međuvremenu postala fundus pop kulture. Seksualno naelektriziranog Poljaka Stenlyja Kowalskog igrat će Miloš Stanković, a njegovu ženu Stellu Sanja Moravčić. Zapravo ovo je idealna podjela: Suzana i Sanja su idealne za dvije sestre, čak su i generacijski tu negdje kao u tekstu. Od ovo troje likova i jedne obiteljske zavrzlame, a sve obiteljske priče su to, nastaje predstava«, kaže Lemo, dodajući kako predstava treba oslikati kozmopolitski i multietnični duh New Orleansa, kakvim smatra i onaj koji, prema njegovu mišljenju, karakterizira i Suboticu. 
Osim spomenutih glumaca, u predstavi će igrati i Branko Lukač, Arpád Csernik, Kristina Jakovljević, Đorđe Simić, Jelena Mihajlović, Srđan Sekulić, Zoran Bučevac te Snežana Jakšić Čolić. Scenografiju će raditi Vesna Režić, kostimografiju Dragica Laušević, skladbu Zvonimir Dusper, a dramaturginja je Nina Skorup.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika