Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Jesenski sajam knjiga »Ex Libris« 
u Subotici
 
Tradicionalni Jesenski sajam knjiga »Ex Libris« u Subotici održat će se od 3. do 8. rujna. Zbog radova na zgradi Narodnog kazališta ovogodišnji »Ex Libris« održat će se na Trgu Republike (kod nove fontane), a ne kao prijašnjih godina na Trgu slobode (kod stare fontane). Subotičanima će najnovija izdanja predstaviti oko 25 izdavača iz naše zemlje. Organizatori najavljuju, da će se zahvaljujući novouspostavljenoj suradnji s izdavačkom kućom »Novum« iz Mađarske, na sajmu naći i najnovija izdanja iz ove susjedne zemlje.
Radno vrijeme sajma je od 10 do 20 sati. 
 
Dar somborskom muzeju
 
Rudolg Cirkl iz Sombora darovao je Povijesnom odjelu Gradskog muzeja osobne predmete Ernesta Bošnjaka (1879.-1963.), tiskara i pionira filmske umjetnosti na ovim prostorima, piše »Danas«. Bošnjak je otvorio prvi montažni kino u Somboru i prvi stalni kino, a također želio je od Sombora napaviti Hollywood. 
Gradski muzej je priopćio kako je Cirkl darovao Bošnjakove grafičke alatke – kutomjere, ravnala, pera, šablone za tiskanje, vagu s kviktovima za mjerenje anilinskih boja, te osobne predmete – akt-torbu, štap, naočale, džepni sat, povećalo, doznu za duhan, lulu, cigaru, pribor za jelo i veoma vrijednu stručnu tipografsku i filmsku literaturu, koja je već u njegovo vrijeme bila veoma rijetka. 
 
U Zagrebu počinje PIF 
 
Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, koji će svoju 40. obljetnicu posvetiti hrvatskom lutkarstvu, održat će se od 31. kolovoza do 7. rujna u Zagrebu. Jubilarni PIF otvorit će u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL) predstava »Karneval životinja« osječke Umjetničke akademije, jedine u Hrvatskoj na kojoj se studente poučava lutkarstvu. 
Do 7. rujna, kad će se najboljim predstavama dodijeliti nagrade, na festivalu će sudjelovati 17 kazališta sa 18 predstava iz devet zemalja, BiH, Bugarske, Češke, Italije, Madžarske, Nizozemske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske.
Hrvatsko lutkarstvo predstavit će izložba »Autorski dodir u hrvatskom lutkarstvu«, razgovor o Umjetničkoj akademiji u Osijeku, knjiga Luke Paljetka o lutkarstvu te izložba fotografija Ivana Špoljarca »Lutka - čovjek – PIF«.
Osim u ZKL-u, festival će se održavati u Gradskom kazalištu Komedija, Galeriji Forum i Galeriji Badrov, dok će se Trgom bana Josipa Jelačića na dan otvorenja prošetati divovska lutka Pifko te nastupiti cirkuska družina Triko i Zločesti bubnjari.
U organizaciji Doma kulture »Kristalna kocka vedrine« u Sisku će tijekom festivala gostovati pet predstava s ovogodišnjeg PIF-a.
PIF su 1968. osnovali esperantisti i nazvali ga Pupteatra Internacia Festivalo (PIF). Organizator tog najstarijeg međunarodnoga zagrebačkog festivala je Međunarodni centar za usluge u kulturi iz Zagreba. 
Hina
Hrvatski bendovi na »Jelen pivo Live«
 festivalu u Beogradu 
 
»Jelen pivo Live« festival na Kalemegdanu, na kojem će, između ostalih, nastupiti dva imena nekada slavne mančesterske scene – sastav Happy Mondays i Ian Brown, nekadašnji pjevač grupe The Stone Roses.
Festival će biti održan 7. i 8. rujna na Kalemegdanu (Donji grad), a organizatori najavljuju i blues gitarista Gary Moora. Na festivalu bi trebali nastupiti i hrvatski bendovi Hladno pivo, Let 3 i Dado Topić i Time, dok su od domaćih skupina najavljeni Disciplin A Kitschme, Partibrejkers, Plejboj, Darkwood Dub i Obojeni program.
Karte za »Jelen Pivo LIVE« festival mogu se kupiti na blagajni Bilet servisa i IPS-ovim prodavaonicama. Cijena jednodnevne karte je 1200 dinara, dok komplet karata za koncerte tijekom oba dana iznosi 2000 dinara.
 
Likovnjaci u Tuzli, Sonti i Somboru
 
Dvoje članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice – Ildiko Slacki i Ivan Šarčević – sudjelovat će na 8. sazivu Likovne kolonije »Breške« u Tuzli koja počinje 2. rujna, a održava se u organizaciji tuzlanskog ogranka HKD »Napredak«. Iduće subote, 8. rujna, članovi Likovnog odjela putuju za Sontu, gdje će u sklopu suradnje dviju udruga, biti gosti tamošnje KPZH »Šokadija«. Također, istoga dana dvoje članova Odjela sudjelovat će na Likovnoj koloniji »Colorit« u Somboru, koju organizira HKUD »Vladimir Nazor«. 
 
Pulska Arena treba hitnu obnovu
 
Pulska Arena treba hitnu obnovu, piše HRT. Zaposlenici Hrvatskoga restauratorskoga zavoda počeli su s oglednim istraživanjima. U istraživanjima i u obnovi plašta Arene sudjelovat će stručnjaci iz Hrvatske koji su obnavljali Peristil Dioklecijanove palače u Splitu, a pomoći će im i njemački kolege. Prema procjenama, to bi moglo stajati i nekoliko desetaka milijuna eura, uglavnom iz državnog proračuna. 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika