Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

USB s kodom
 
Ukoliko ste pomalo para­noidni i strah vas je da netko može doći do podataka koje ste sačuvali na USB sticku, najlakši način da se riješite toga jest da nabavite USB štapić tvrtke Corsair sa šifrom koja sprečava pristup podacima.
Ovaj USB funkcionira bez računala: postavite PIN do 10 znamenki i bit će nemogućno pristupiti podacima bez njihovog upisivanja. Štoviše, bez šifre računalo uopće neće moći prepoznati uređaj. Prilično domišljato, šteta je jedino to što Corsair nudi ovaj USB memorijski štapić samo u kapacitetama l i 2 GB, za cijenu od 29,99, odnos­no 39,99 dolara.
 
Terabajti na dohvat ruke
 
Bez veće pompe, Sam­sung je počeo specijal­nim klijentima isporučivati svoj prvi terabajtni hard disk. Model SpinPoint F1 koristi tri ploče kapacitete po 334 GB, što je rekord u ostvarenoj gustoći zapisa. Samsungove plo­če se okreću brzinom od 7200 obr./min., diskovi posjeduju 16 ili 32 MB buffera i predviđeni su za Serial ATA-300 sučelje. Kada će stići u prodavaonice i po kojoj cijeni, ostaje još uvijek nepoznato. Istovremeno je i Seagate predstavio svoj prvi terabajt­ni disk. Prvenac nosi oznaku Barracuda 7200.10 i ima 4 plo­če (svaka kapacitete po 250 GB). Ostalo kod barakude isto je kao kod Formule 1: 7200 o/min, 16 MB keša i Serial ATA-300 sučelje.
 
nVidia Tesla
 
Godina Tesle donijela je veliki broj proizvoda koji nose ime našeg velikog znanstvenika. Na red su došle i računalne komponente, pa tako novi grafički čip koji stiže iz nVidije treba utabati put u novu eru osobnih superkompjutora. nVidia Tesla GPU svoj potencijal pokazat će u geologiji, molekularnoj biologiji i medicinskoj dijag­nozi. Tako će na računalima doći do stostrukog povećavanja performansi čime će biti omogućeno, na primjer, ot­krivanje novih velikih rezervi nafte bržim analiziranjem geofi­zičkih podataka. Nova računala imat će više grafičkih procesora koji će paralelno raditi i preuzi­mati pojedine poslove CPU-a. Osnovna karakteristika obitelji Tesla je što će nova rješenja biti kompatibilna s postoje­ćim računalima (preko PCI-express slotova) i moći ­će se paralelno proširivati (do 1000 procesora čija će se brzina mjeriti u teraflopsima). Proizvodi će se poja­viti na tržištu rujna ove godine.
 
PDA laptop
 
Sve češće susrećemo laptope u minijatur­nom izdanju. Korejska tvrtka Kohjinsha predstavila je svoj novi notebook iz serije SA Plus. Ovaj ne baš lijepi kompjutor po dijagonali ima svega 7 inča i raspolaže zaslonom osjetljivim na dodir. Baterija mu pruža autonomi­ju rada od četiri i pol sata i pu­ni se za malo više od jednoga sata. Samo računalo ima 512 MBRAM-a i hard disk od 100 GB, radi pod operativnim su­stavom Windows XP i ispo­ručuje se s rječnikom engle­skoga jezika Saydic. Trenutačno je dostupan samo na korej­skom tržištu, a cijena se vrti oko 900 dolara. Da su mini-laptopi trend, pokazuje i zaokret u paleti proizvoda posrnulog giganta Palm. Pod imenom Foleo Mobile Companion krije se računalo namijenjeno povezivanju s Palmovim SmartPhone ure­đajima kako bi se proširile njihove mogućnosti. Pokraj tipkovnice i velikog zaslona (10,2 inča), korisnici Folea moći će pod Linuxom ko­ristiti i kolekciju naprednog softvera za uprabu web i email servisa. Cijena? Prava sitnica, 500 USD.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika