Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Multikulturalna prezentacija Subotice i Palića

Prvi Romart festival, točnije Međunarodni festival kulture Roma, održan je tijekom prosinca prošle godine u subotičkom kafeu Yu fest u organizaciji Gorana Nikolića. Posjetivši ovaj zanimljiv i na našim prostorima po mnogo čemu jedinstveni festival, uživajući u dobroj i kvalitetnoj glazbi, Ivan Sabanov je odlučio osobno se involvirati u organizaciju drugog po redu Romarta. Posljednjih nekoliko mjeseci angažiran je potpuno na svim mogućim organizacijskim aspektima, a plod njegova truda bit će dostupan svim ljubiteljima kvalitetne romske glazbe tijekom festivala koji se održava upravo ovih dana.
4Kako ste se odlučili za aktivno sudjelovanje u organizaciji Međunarodnog festivala kulture Roma?
Slušajući kvalitetnu romsku glazbu tijekom prošloga, prvoga po redu, Romarta, došao sam na zajedničku ideju s Goranom Nikolićem, koji je samostalno organizirao prvi ovakav festival u našem gradu, da pokušamo napraviti još veći događaj kojim bismo promovirali umjetničku vrijednost ove glazbe. Također, osobno volim slušati Roma koja kombinira tradicionalni zvuk s tonovima u jazz i blues varijanti glazbenog izražaja.
4Koliko je ovaj festival značajan za Suboticu i Palić?
Prije svega naš je osnovni cilj, kao organizatora festivala, prezentirati Suboticu svijetu kao multikulturalni i multikonfesionalni grad, što je već mnogo puta i dokazano otvorenošću za sve vrste sličnih aktivnosti i manifestacija. S druge strane ovako bogati glazbeno-filmsko-dramski program pridonosi popularizaciji i promociji Palića kao već dobro poznate turističke destinacije i jamačno obogaćuje njegovu ponudu.
4Spomenuli ste, uz glazbu, i filmsko-dramski program. O čemu se točno radi i što je planirano programom festivala?
Uz brojne koncerte koji će se održavati svih festivalskih dana, bit će prikazana i tri igrana filma (»Gdje je Kennedy bio dvije godine«, »Ich habe davon getrumt friseuse zu werden« i »The Shutka«, u palićkom kinu Abazija, dok će u petak Yahting club na Paliću biti domaćin i predstavi »Nije sve kao što izgleda« teatra »Suno E Romengo«. Sve je to planirano u želji obogaćivanja cjelokupnog programa ovog jedinstvenog festivala u kojemu sudjeluju brojni izvođači iz cijele regije.
4Tko su ipak najveće glazbene zvijezde i prva imena Romarta?
Prije svih, iako ne bi trebalo podcijeniti ostale sudionike festivala, istaknuo bih koncert Šabana Bajramovića, legende romske glazbe kojeg će ovoga puta pratiti vjerojatno najkvalitetnija postava pratećeg orkestra, te nastup glasovitog orkestra »100 violina« iz Budimpešte. Uz navedene glavne zvijezde, na festivalu će nastupiti još preko 100 drugih izvođača na zadovoljstvo svih ljubitelja romske glazbe.
4Ovakav veliki festival zasigurno iziskuje i velike materijalne troškove organizacije. Na koji ste način uspjeli osigurati potrebna sredstva za njegovo održavanje?
Zahvaljujući glavnoj financijskoj potpori od strane Europske fondacije za kulturu iz Amsterdama, koja je prepoznala vrijednosti ovoga zbilja jedinstvenog kulturnog događaja u našoj regiji, te pomoći Vlade Republike Srbije, Izvršnoga vijeća Vojvodine i posebice lokalne samouprave grada Subotice, uspjeli smo u namjeri održavanja drugoga po redu Romarta.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika