Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U znaku jubileja i radosti

Generalni vikar Subotičke biskupije i župnik u župi Marija Majka Crkve preč. Željko Šipek u rodnoj župi sv. Ilije u Bođanima proslavio je 7. srpnja misu zahvalnicu za 25 godina svećeništva.
Na početku misnog slavlja okupljenim vjernicima obratio se župnik vlč. Goran Vilov koji je pozdravio sve okupljene svećenike, kojih je bilo oko 40, te sve vjernike koji su došli skupa proslaviti srebrni jubilej preč. Šipeka. 
U homiliji biskup Subotičke biskupije mons. Franjo Fazekas istaknuo je važnost svećeničkog poziva, jer taj poziv je poseban dar Duha Svetoga. 
»Možemo slobodno reći to je Božji dar već od majčina krila. Tri su temeljne zadaće svećenika koje je sam Gospodin usadio: navješćivanje evanđelja – koje ispunjava čitav čovjekov ovozemaljski život od začeća pa do smrti; zadaća posvećivanja – Gospodin je odredio da se razvoj čovjeka od ređenja do umiranja prati vidljivim znakovima ili svetim sakramentima koji daju posebnu moć i milost u životu vjernika; zatim zadaća upravljanja – svećenik je poslan, pozvan da u određenoj zajednici, župi stvori vjerničko zajedništvo, da bdije nad poštovanjem Božjih i crkvenih zakona«, rekao je biskup, koji se ovom prigodom zahvalio preč. Šipeku na svemu što čini za Subotičku biskupiju. 
Nakon popričesne molitve uslijedila je recitacija pučkog pjesnika Josipa Dumendžića Meštra koja je za ovu prigodu i za preč. Željka i napisana, potom su djeca iz HKU-a Antun Sorgg obučena u narodne nošnje izrecitirala pjesmu Veliki svećenik. Na kraju misnoga slavlja mjesni župnik zahvalio se svima, a djeca odjevena u nošnju predala su jubilarcu dar u ime dvije župne zajednice: župe sv. Juraj iz Vajske i rodne mu župe sv. Ilije iz Bođana. Misno slavlje animirao je župni zbor, a nakon svete mise slavlje je nastavljeno ispred crkve. 
Na blagdan blažene Marije Propetog Isusa Petković, 9. srpnja, u subotičkoj župi sv. Roka proslavljen je blagdan suzaštitnice ove župe, a slavlje je bilo u znaku jubileja – 40 godina svećeništva i 30 godina službe u spomenutoj župi mons. dr. Andrije Anišića. Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio jubilarac i izrazio radost da je mogao i još može biti svećenik. Misno slavlje u zajedništvu sa svećenicima Subotičke biskupije i Beogradske nadbiskupije predvodio je pater Marijan Steiner, isusovac iz Zagreba, koji je na službi u Beogradu. 
U prigodnoj homiliji pater Steiner podsjetio je okupljene na sjajni lik crkvene povijesti koji sjaji i danas. Blažena Marija Petković, kako je propovjednik istaknuo, jedina je utemeljiteljica redovničke družbe u hrvatskom narodu. 
»Velika pobožnost i iskrena duhovnost Marije Petković donosi nam podatak da je već s 28 godina na rodnom otoku Korčuli, u mjestu Blato, osnovala družbu Kćeri milosrđa. ‘Želim da moja zajednica bude gnijezdo Božanske ljubavi i Tko ljubi žrtvuje se radosnim srcem’, dvije su rečenice koje postaju temelj novom redu. Blaženica je znala da kud god pošalje sestre da ih ne šalje ona nego Isus Gospodin. Zato je zapisala ‘Isus je sve pripravio, jer ja nisam rekla nijednoj djevojci, nijednoj duši da me slijedi. Zato je ova družba Isusova. On ju je utemeljio i sve učinio’«, rekao je propovjednik i napomenuo kako je prva kuća družbe bila u rodnom mjestu, a druga u Subotici, te danas sestre Družbe Kćeri milosrđa obilježavaju 101 godinu djelovanja u ovome mjestu. 
Tijekom propovijedi pater Steiner je istaknuo kako je zadatak svih nas učiniti ovaj svijet ljepšim i sretnijim: 
»To je temeljno u kršćanstvu i jednostavno, a tako čudesno: biti obasut milosrđem Božjim i zračiti milosrđe Božje oko sebe. Biti ljubljen i ljubiti, biti pomilovan i pomilovati, biti oprošten i opraštati. Sve smo primili – sve dajmo. I u naše doba riječ milosrđe nije isprazna riječ, suvišna koju treba baciti u otpad starih, prošlih vremena. Ona ne smije biti izraz neke naše superiornosti, blagonaklonosti, paternalizma prema vjerniku, nego odsjev Božanskog milosrđa i ljubavi koja blista u Isusu Kristu«. 
Spominjući se slavljenika, propovjednik je naglasio kako svećenik treba biti čovjek istine i morao bi biti čovjek radosti, a to je, kako je rekao, sigurno jedna od osobina slavljenika. Također, podsjetio je i na dosadašnje brojne službe mons. Anišića, ali kako je propovjednik naglasio »najveća i najvažnija služba koju voli je rad s ljudima i zato je kao župnik 30 godina ovdje«, te je u toj blizini s ljudima mogao prakticirati milosrđe ugledajući se i na duh sestara Kćeri milosrđa koje djeluju u ovoj župi. 
Na slavlju su nazočili i predstavnici političkog i društvenog života, brojna rodbina, prijatelji, župljani, mladi u nošnji, a među najdražim gostima bila su i djeca, njih oko stotinu, s Ljetnog oratorija koji je u tijeku ovog tjedna. Slavlje je nastavljeno u dvorištu župe.
A. Š. i Ž. V.

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika