Arhiv tekstova Arhiv tekstova

CRO Wimbledon

U prošlom Pogledu najavili smo najpoznatiji svjetski teniski turnir – Wimbledon i popisali sve hrvatske tenisače i tenisačice koji će nastupiti u All England tennis and Croquet Clubu. Objektivno gledano, spram tekućih rezultata, izuzev možda u igri muških parova, nije se očekivao neki spektakularniji doseg. Ali... Najbolja hrvatska tenisačica današnjice, Osječanka Donna Vekić na ovom Wimbledonu igra svoj najbolji tenis na travi ikada. U prvom kolu bila je bolja od Kineskinje Xiy (3:6, 6:3, 6:4), u drugom od Ruskinje Andreeve (6:2, 6:3), u trećem kolu slavila je protiv Ukrajinke Yastremske (7:6, 6:7, 6:1), da bi u osmini finala bila bolja od Španjolke Badose (6:2, 1:6, 6:4) i prvi puta se uspjela plasirati u četvrtfinale turnira nad turnirima. Da cijela stvar bude još dodatno zanimljivija protivnica na putu njezinog prvog polufinala na Grand Slam turnirima bit će joj Novozelanđanka Lulu Sun, čiji je otac Hrvat (mater Kineskinja), a njezino rođeno prezime je Radovčić. Hrvatska će tako, neovisno o rezultatu četvrtfinalnog duela Vekić – Sun, imati »predstavnicu« u polufinalu Wimbledona 2024. Podsjetimo, najveći uspjeh hrvatskog ženskog tenisa na GS turnirima ostvarila je Iva Majoli kada je 1997. godine osvojila Roland Garros.   
D. P.

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika