Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Životni okoliš bez duhanskog dima

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana bez duhanskog dima je pasivno pušenje, a slogan je »100 posto okruženje bez duhanskog dima«. 
U sve većem broju zemalja okruženje bez duhanskog dima postaje normalan način života: nekada je pušenje bilo dopušteno skoro svuda, danas su mnoga mjesta 100 posto bez duhanskog dima. 
PROŠLOGODIŠNJI REZULTATI: Životni okoliš bez duhanskog dima postaje normalna pojava – priključite se ovom trendu za svijet bez duhanskog dima, jer je 100 posto okruženje bez duhanskog dima jedina efikasna mjera kako bi se zaštitila djeca, žene, muškarci i svi zaposleni na svojim radnim mjestima od izlaganja duhanskom dimu. 
Zavod za zaštitu zdravlja Subotice, Služba socijalne medicine priopćila je rezultate prošlogodišnje kampanje »Ostavi i pobijedi 2006«. Početkom svibnja 2007. godine, točno nakon godinu dana od kampanje »Ostavi i pobijedi 2006«, obavljeni su telefonski kontakti s osamdeset sudionika prošlogodišnje kampanje – 33 muškarca (41,3 posto) i 47 žena (58,7 posto). Razlog uključenja u kampanju kod 85 posto sudionika je bio potpuni prestanak pušenja. Tijekom svibnja prošle godine, u razdoblju natjecanja, njih 81,3 posto su uspjeli cijeli mjesec apstinirati od duhana, neovisno o spolu, uzrastu, bračnom statusu i obrazovanju. Oni koji nisu uspjeli ne koristiti duhan u razdoblju natjecanja naveli su kao najčešće razloge stres i prisustvo pušača u okolini. Godinu dana nakon natjecanja 45 posto sudionika kampanje i dalje ne koristi duhan, 31 posto njih puši u manjoj mjeri nego prije i 22 posto njih puši u istoj mjeri kao i prije natjecanja. 
Ovo je pozitivan pokazatelj koji ukazuje na promjenu svijesti i želju za promjenom u ponašanju u cjelokupnoj populaciji i svakako navodi da se ovakve vrste aktivnosti promoviraju u kontinuitetu jer vidno daju pozitivne efekte. 
SAVJETI ZA USPJEH: Uvijek je moguće da osoba koja »robuje« navici razarajućeg djelovanja na zdravlje odluči »osloboditi se« ove navike. Ukoliko je ovih dana takva odluka (da prestanete s uporabom duhana) sazrela u vašoj svijesti, to će biti od izuzetno pozitivnog značaja za vas, za vaše zdravlje sada i u buduće, kao i za vašu obitelj. Kako biste u tome bili uspješni, i zadovoljni na kraju, pročitajte nekoliko savjeta, koji vam mogu pomoći:
Uredno uzimajte obroke (tri puta dnevno, a između obroka voće) i ne strahujte od mogućeg povećanja tjelesne težine. Svojom ishranom osvježite organizam. Poslije obroka iziđite i prošećite, barem 15 minuta. Večernji obrok uzimajte najmanje 2,5-3 sata prije odlaska na spavanje.
Uzimajte potrebne količine tečnosti (2-3 litre) i to prvenstveno vodu, prirodni voćni sok i čaj. Kavu izbjegavajte ili sasvim smanjite. Alkohol se ne preporučuje. Tečnost smanjuje želju za duhanom i pomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Želja za cigaretom će proći kada popijete malo mlake vode – pokazuje iskustvo.
Budite fizički aktivni. 
Izbjegavajte, koliko je to do vas, stresne situacije, uznemirenja i neugodnosti. Podignite razinu tolerancije na stres i naučite vještinu samokontrole i kontrole stresa.
U početku procesa odvikavanja od uporabe duhana izbjegavajte teške poslove i zamor kako ne biste došli u situaciju da se »odmarate« uz cigaretu.
Odlazite na spavanje malo ranije, svaku večer približno u isto vrijeme, poslije tuširanja toplom vodom koja vas kupa izvana i opušta – nikotin se izlučuje i znojem preko kože.
Cigarete i pepeljare ste odavno uklonili iz vidokruga i prostora, a vaši ukućani, prijatelji, radne kolege vas podržavaju u nastojanju da za sebe izgradite novi  i zdrav način života, ne nude vam cigarete i ne rabe duhan u vašem domu niti u vašoj blizini.
Posjetite svog zubara da vam očisti zube i ukloni neugodan miris. Učinite to odmah i eto prave prilike da provjerite jesu li vam desni i zubi zdravi.
Ostavljate li na stranu novac za koji biste kupili cigarete? Učinite tako i poslije izvjesnog vremena obradujte sebe pa umjesto cigareta kupite nešto što odavno želite, a može se kupiti. Zdravlje se ne kupuje i nema cijenu. 
Navike koje ste usvojili čuvat će i unapređivati vaše zdravlje tijekom života i zbog toga ih se nemojte odreći kada dim duhana i sve zablude u svezi s njim postanu vaša prošlost. 
Medicina je danas »zasnovana na dokazu« i zbog toga je poznato i trebamo to prihvatiti – da u duhanu nema uživanja, već samo mogućeg oboljenja - pa zato čuvajmo svoje zdravlje, zdravlje nerođenih beba i svojih najbližih, jer odavno se zna kako »zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa«! Čuvajmo zdravlje i naš planet, ako ni zbog čega drugog onda barem zbog toga što drugi još uvijek nemamo!
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika