Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mirovina i starost

U prošlom broju »Hrvatske riječi« pisali smo o starenju, kako živjeti zdravo i sretno i u ovoj životnoj dobi. Iako mnogi bježe od ove uvijek aktualne teme, mi vam donosimo još nekoliko savjeta dr. Franje Petreša, kada da se pripremimo za neizbježnu budućnost. 
Počnite sada pripremu za starost:
Vježbajte um: Budite otvoreni za nova učenja i stalna druženja. Ako smo umno aktivni imamo velike šanse da nam starost bude kvalitetna. 
Budite tjelesno aktivni: Svakodnevno tražite priliku za tjelesnu aktivnost. Hodanje, plivanje, vožnja biciklom lagani su za vaše zglobove, a doprinijeti će dobrom ličnom osjećaju. 
Jedite dobro i pravilno: Svakodnevno tri obroka (manja) uz dvije užine s voćem i to u 10 i 16 sati. Mora biti pravilan izbor žitarica (graham, raženi ili crni kruh); tjestenina integralna. Kolač jedan dnevno ako nema dijabetesa. Svaki dan popiti 1,5 litru tekućine, ne računajući juhu i kiselo mlječne napitke sa što manje masnoća. Od masnoća konzumirajte dijetalni margarin, s omega masnim kiselinama ili ulje od kukuruznih klica, mesa posna.
Ukinite loše navike:  Morate imati nadzor  nad nekim stvarima iz svoga: Alkohol konzumirati samo povremeno kada su neizbježna slavlja. Može 1 dcl. crnog vina dnevno. Aperitiv ostavite za  Uskrs, Božić, rođendane, vjenčanja unuka. Cigarete izbacite iz uporabe za stalno. Pasivno pušenje također izbjegavati. Žvakanje duhana također nije preporučljivo. 
Pazite na svoje stavove:  Nepotrebnih briga se osloboditi. Tko će biti u vladi, koja stanka vodi, ne opterećujte se bez potrebe. Prema zdravstvenim mogućnostima, odlazak u svoju vjersku zajednicu može puno doprinijeti vašem mirnijem i smirenijem životu. Odlazak jednom tjedno u udruženje umirovljenika djeluje terapeutski. Uključiti se u neku sekciju.  
Ostanite uključeni: Jedan od bitnih preduvjeta dugovječnosti je da budete u kontaktu s rodbinom i prijateljima. Dobrovoljni rad u svojoj mjesnoj zajednici djeluje opuštajuće. 
Planirajte unaprijed: što god raditi, starjet će te. I vi sami možete odrediti kako će se taj proces odvijati. Promislite o svom financijskom položaju, obitavalištu u budućnosti i o tome kako ste skrbili za one koje volite. Pazite na to što vam je u ovom trenutku važno, a što je ono što će biti još važnije kako se godine budu primicale. Možete odrediti kada i tko će o vama skrbiti kada vi to sami ne budete mogli. Ne morate biti bogati da bi ste u starosti bili sretni, ali poku­šajte  skupiti sredstva za način života kakav vi zaslužujete. Nemojte robovati lošim navikama na ovim prostorima. Sve što se ima dariva se djeci i unučadi. Ostavite nešto i za sebe, za svoju skrb. 
GDJE ŽIVJETI: Jedna od glavnih prednosti što dužeg održavanja aktivnosti jest sposobnost donošenja odluke gdje će te živjeti u starosti. Devedeset posto generacije bi željelo živjeti i umrije­ti u svome domu. Grubo govoreći, vaši su izbori razvrstani u četiri skupine: neovisan život, zajedničko kućanstvo, zajedničko kućanstvo uz djelomičnu potporu i život uz punu potporu. Koji će te oblik života odabrati, ovisi o vašem fizičkom i psihičkom zdravlju. Ukoliko ostanete u svojoj kući, treba prila­goditi prostor vama: ključeve, brave, ukloniti pragove, nabaviti sjedaljku za kadu, dostupan telefon na više mjesta. Dajte svoj broj telefona vašim dragima i prijateljima. Ukoliko očekujete da ćete se jednog dana preseliti u dom za starije i želite reći to svojima, na vrijeme to učinite. Po-ra­zgovarajte iskreno s članovima obitelji i prijateljima kojima vjerujete. Posjetite nekoga tko se već nalazi u takvom domu. Razradite plan kojim će te umiriti dušu glede svoje budućnosti. 
A vi koji niste stari, pripremite se za mirovinu i starost. Pitajte starije, vrijeme brzo prolazi.  
 
Piše: Dr. Franjo P. Petreš, 
neuropsihijatar

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika