Intervju Intervju

Bit ćemo sluge na vlastitoj zemlji

Ukoliko se ostvari prognoza našeg sugovornika iz naslova, bit će mu uzaludan napor svih ovih godina da se izbori za prava svojih kolega koji svakodnevno rade u »tvornici pod otvorenim nebom«. Bitke s nekoliko ministara u posljednjih desetak godina past će kao prah na njivu, a borba protiv monopola prerađivača završit će kao jeftina pšenica u mlinu. Ipak, vođen ljudima, pred sebe i svoje istomišljenike, do »nedajbože dana«, postavio je isti cilj: razuvjeriti samouvjerene u vlastito sveznanje i suočiti se s dojučerašnjim prijateljima i suborcima na traktorima i blokadama.

 

 

 

HR: I nakon ovih izbora stvari glede sastava Vlade ostaju po starom. Može li se u takvoj postavci očekivati nešto novo kada je riječ o poljoprivredi?
To je u ovom momentu teško reći, jer smo u proteklih nekoliko godina imali istu Vladu, a na čelu Ministarstva poljoprivrede ljude iz iste stranke. Ipak, agrarna se politika razlikovala kao i sam pristup poljoprivrednicima i njihovim organizacijama. Nažalost, čini mi se da će se opet sve svesti na čovjeka koji će biti ministar, jer je agrarna politika i prethodna tri-četiri puta ovisila o jednom čovjeku. 
HR: Hoće li poljoprivrednici nešto promijeniti? Deklarativno, udruge su zahtijevale da se bez njih ne donosi nijedna odluka koja se tiče poljoprivrede, ali se ipak sve završavalo na jednostranim dopisima koji iz Ministarstva nikada nisu dobivali odgovor dok traktori ne bi blokirali ceste.
Činjenica jest da je suradnja između Ministarstva i poljoprivrednika u posljednje vrijeme loše funkcionirala, napose stoga što se Ministarstvo opredijelilo na suradnju samo s organizacijama ili pojedincima koji su im govorili ono što su željeli čuti. Drugim riječima, Ministarstvo nije uvažavalo realnost nego se pokušalo skriti iza pojedinaca koji, umjesto da su predstavljali poljoprivrednike, hvalili su mjere Ministarstva. To je, naravno, rezultiralo prosvjedima čije ćemo efekte tek vidjeti. Mislim da takav oblik suradnje s budućim Ministarstvom ne može donijeti dobre rezultate, jer smo na kraju ipak vidjeli kamo vodi lažno prikazivanje stanja i ovakvi stavovi poljoprivrednika.
 
Zlatko Romić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika