Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Utkani u slike uspomena i sjećanja

 

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta priredili su u subotu »Noć muzeja« koja je bila ispunjena bogatim programom i brojnim posjetiteljima iz zemlje i inozemstva. 
Budući da se ove godine navršava pola stoljeća od izrade prve slike od slame, »Noć muzeja« bila je prilika za prirediti izložbu najstarijih slika od slame, nastalih u proteklih pedeset godina. Na izložbi se mogla vidjeti i prva slika izrađena od slame »Rit«, autorice Ane Milodanović, koja je prvi put izložena upravo na izložbi u Tavankutu, u ožujku 1962. godine.
 
 
 
 
 
 
Izložbu slika otvorila je glavna i odgovorna urednica NIU »Hrvatska riječ« Jasminka Dulić, koja je tom prigodom istaknula da je tijekom godina umjetnost slamarki doživjela svoju afirmaciju, pa i valorizaciju od strane struke, te da, osim primarne odnosno stvaralačke umjetnost naive u tehnici slame predstavlja cjeloviti kulturni fenomen:
»Umjetnost u tehnici slame ima funkciju komunikacije i interakcije, jer na izložbama poput ove, razmjenjuju se među ljudima ideje, poruke, emocije. Također ima funkciju prenošenja nasljeđa i tradicije, potom očuvanja identiteta bačkih Hrvata, te značajnu ulogu u vjerskim i pučkim svečanostima poput Dužijance. Sa spomenutim funkcijama, vezana je i informativna uloga slika i predmeta od slame koji nas ovim specifičnim likovnim izrazom obavještavaju o stvarnom i sanjanom životu ljudi s bačke ravnice. Osim toga, putem likovnih kolonija provlači se i odgojno-obrazovna funkcija kroz prenošenje novih znanja i vještina na sve dobne skupine. Na koncu treba također spomenuti i ne manje važnu funkciju ispunjavanja slobodnog vremena i kultiviranja ljudske svakidašnjice«, navela je Jasminka Dulić i dodala da zahvaljujući svim spomenutim aspektima ovaj specifični likovni izraz i slike »zlatnog sjaja«, od svojih prapočetaka do danas i dalje privlače veliku pozornost.
 
Marija Matković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika