Aktualno Aktualno

Sumnja u napredak

Srbija je prošloga tjedna dobila novu Vladu, na čijem se čelu nalazi predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Uz ovu stranku, okosnicu Vlade čine Srpska napredna stranka, Ujedninjeni regioni Srbije, a po jedno mjesto u najvažnijem izvršnom tijelu države dobili su Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Nova Srbija i Stranka demokratske akcije Sandžaka. 

 

 

 

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić izražava sumnju da bi nova vlast mogla ostvariti napredak u ostvarivanju manjinskih prava, o čemu svjedoči i to da nije formirano ministarstvo za ljudska i manjinska prava. 
»Sumnjam da povratak na vlast političke koalicije iz 1990-ih, koja je okosnica nove republičke Vlade, a onda je bila znamenita upravo po najtežem kršenju ljudskih i manjinskih prava, može značiti napredak u ostvarivanju manjinskih prava, pa tako i nas Hrvata. To je vidljivo bilo već u njihovom koalicijskom sporazumu od 10. srpnja, u kojemu ljudska prava jedva da se spominju, osim floskule o zdravlju kao ljudskom pravu, te u okviru medijske politike – zaštita prava na privatnost, ljudskog dostojanstva, čast i ugled u medijskom djelovanju, dostojanstva djece i zabrana diskriminacije, a manjinska prava nijednom riječi, pa im posljedično nije bilo ni u primislima formiranje ministarstva za ljudska i manjinska prava. Naime, izvorno je zahtjev manjinskih vijeća za ponovnim formiranjem ovoga ministarstva bio usmjeren na Demokratsku stranku kao okosnicu koalicijske vlade, te je bilo iluzorno očekivati da će druga opcija to učiniti, napose imajući u vidu ‘background’ tih partija. Zato i nisam siguran koliko je od vladajućih aktera realno očekivati smanjenje jaza između onoga što manjinski propisi proklamiraju i prakse koja je prečesto daleko od proklamiranoga. To najbolje ilustrira obrazovanje, na koje ima najviše primjedbi od svih manjinskih vijeća zbog izrazito antimanjinske politike Ministarstva prosvjete, gdje ne samo da neće biti promjena na najvišoj razini, već se zbog kadrovske kombinatorike na lokalu očekuje favoriziranje drugih opcija nesklonih Hrvatima«, smatra dr. Slaven Bačić.
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika