Tema Tema

Novi prvaši u hrvatskim odjelima

U ponedjeljak 3. rujna poč ela je nova školska godina, jedanaesta otkako se u Subotici i okolici odvija redovita nastava na hrvatskom jeziku. Prvo školsko zvono oglasilo se i za 33 prvaša koji će nastavu šlušati na hrvatskom jeziku, i to u četiri osnovne škole u Subotici: OŠ »Matko Vuković«, OŠ »Ivan Milutinović«, OŠ »Matija Gubec« u Tavankutu i OŠ »Vladimir Nazor« u Đurđinu (fotografije novih odjela možete pogledati u rubrici »Hrcko«). Iako taj broj nije posebno velik, on je za 10 posto veći od onoga koji je zabilježen prošle jeseni. 

 

 

 

Zahvaljujući Hrvatskom nacionalnom vijeću, udžbenici za one koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku stigli su na vrijeme i oni su prvoga dana škole uručeni đacima u školama »Matija Gubec« i »Matko Vuković«. 
»Za razliku od prijašnjih godina kada su udžbenici kasnili, ove smo godine udžbenike osigurali na vrijeme«, kaže Anđela Horvat, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje. »Učenici će na raspolaganju ove godine imati tri vrste udžbenika. Prva vrsta su udžbenici uvezeni iz Hrvatske, koji se u određenoj mjeri ne poklapaju s ovdašnjim nastavnim planom i programom. Stoga su u suradnji s učiteljima i nastavnicima urađeni dodaci pojedinim udžbenicima radi prilagodbe nastavi na hrvatskom jeziku. To je druga vrsta. Treća vrsta udžbenika su oni za predmet hrvatski jezik, koje je tiskao BIGZ u suradnji sa 'Školskom knjigom' i koji su u potpunosti prilagođeni nastavnom planu i programu Republike Srbije«, dodaje ona.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika