Tema Tema

Dok vjeruješ u dobro, ti si siguran!

 

Blizu osam stotina sudionika iz četrdesetak mjesta, počevši od Subotice i okolice, te Sombora, Apatina, Ruskog Krstura, Novog Sada, Srijemskih Karlovaca, Beograda i Užica i brojnih drugih mjesta iz Republike Srbije, ali i jedan sudionik iz Trnave u Republici Slovačkoj, sudjelovalo je od 7. do 9. rujna na seminaru Nove evangelizacije na temu »Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni (Isus iz Nazareta)«, kojega je uoči sinode biskupa o novoj evangelizaciji i početka Godine vjere organizirala Subotička biskupija, a vodio prof. dr. sc. Tomislav Ivančić iz Zagreba. 
Nova evangelizacija ili autoevangelizacija, koja je bila tema seminara, zapravo je proces u četiri koraka: inicira se iz središta Crkve; započinje svjedočenjem već evangeliziranih vjernika; odvija se kroz egzistencijalne i argumentirane kateheze koje motiviraju i vode do obraćenja; poukom i molitvom vode do osobnog susreta s Isusom Kristom kroz iskustvo sakramentalne milosti ili mistagogije. 
 
 
 
 
 
 
»Tempo života koji pritišće i svakodnevna borba za egzistenciju kao da oduzmu čovjeku vrijeme da o tome razmišlja. Mentalitet koji propagira samo užitke, površnost, medije koje naglašavaju samo negativnosti, poluistine, iskrivljene vrednote i nemoral u društvu, krivo shvaćena demokracija kao sloboda bez odgovornosti…, sve to čovjeka pritišće, gazi u njegovu izvornom dostojanstvu i ostavlja praznim, nezadovoljnim, bezvoljnim, bez tla pod nogama. Čovjek s pogaženim dostojanstvom gubi sebe, gubi nadu za život… Kako u svemu tome ostati na pravom putu, na putu koji vodi brigu o čovjekovom dostojanstvu i učvršćuje hod čovjeka vjernika na Božjem putu ljubavi?«, osnovna su pitanja na koja je odgovore tijekom trodnevnoga seminara dao prof. Tomislav Ivančić. 
»Znanost tek otkriva da je čovjek ustvari duhovna duša. Zato danas nisu opasne tjelesne bolesti, nego duhovne. Sedamdeset posto somatskih bolesti nastaje na duhovnoj razini, jer te grize savjest, muči te krivnja, netko te je možda obezvrijedio… Tada osjećaš da te nema. Iz toga nastaju sve vrste psihičkih i tjelesnih bolesti«, rekao je prof. Ivančić naglašavajući pri tom potrebu opraštanja od kojega zapravo dolazi izlječenje, pa i od najtežih bolesti za koje medicina često nema rješenje, ali ima antropološka medicina. 
U nastavku svojega predavanja prof. Ivančić govorio je o snazi prave molitve, a drugoga dana seminara, 8. rujna, među ostalim je odgovarao i na brojna pitanja sudionika, počevši od toga kako se izliječiti od depresije, kako se tijekom molitve osloboditi najrazličitijih misli, kako se ponašati u društvu u kojem se ogovara i kleveće, kako prihvatiti činjenicu da te suprug/supruga ostavlja, ali i pitanja vezana uz samoubojstvo i suicidalne misli, što je sve znak bolesne duhovne duše. 
 
Željka Zelić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika