Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ivanjsko jahanje u Dopsinu

 

Čestitam vam Boga i Božića, Svetog Ivana! Tako smo u sunčano jutro tog trećeg dana Božića, blagdan Sv. Ivana dočekani u Dopsinu, malom selu nadomak Osijeka u općini Vladislavci. Ovisnici o ljubavi prema konjima priredili su mještanima Dopsina bijeli Božić, ali snijeg je zbog neuobičajeno visokih temperatura okopnio, a stadion NK Goleo bijelio se zbog lipicanaca. Okupilo se pola sela i još stotinjak gostiju iz petnaestak konjogojskih udruga iz Slavonije, Baranje i Srijema. Šesta je ovo po redu manifestacija, potaknuta inicijativom prognanih Srijemaca iz Morovića, Kukujevaca, Sota i Vašice, koju su prihvatili i starosjedioci ali i prognani Hrvati iz Bosanske Posavine, koja polako prelazi u tradiciju.
»Ima nas sa svih strana, Slavonaca iz Broda, Vinkovaca, Đakova, Širokog Polja, Čepina i Ernestinova, Baranjaca iz Branjinog Vrha, Popovca i Kozarca i Srijemaca iz Iloka, Starih Mikanovaca i Bogdanovaca. Počeli smo prije pet godina, nas pet-šest konjanika, a prošle i ove godine ima nas šezdesetak. Okupljali smo se i jahali po svim vremenskim uvjetima, a Bogu hvala, podario nas je ovim divnim sunčanim danom. Točno u podne polazimo sa stadiona, gdje svima nudimo piće dobrodošlice i topao zajutrak, pa idemo od kuće do kuće i čestitamo imendan svim Ivanima i Ivanama, a završimo s prvim mrakom u seoskom domu kulture uz večeru i tamburaše«, rekao je Željko Zavorski, jedan od inicijatora ovog lijepog događanja, Morovićanin podrijetlom, koji jaše kobilu Rajnu.
 
 
 
 
 
 
Prva postaja ivanjskih jahača je obiteljski dom Zavorskih gdje su pjesmom domaćinu Ivanu čestitali imendan, pa i njegovu unuku, koji nosi djedovo ime. Stari je Ivan blistao od sreće. I u rodnom Moroviću uvijek su na treći dan Božića slavili njegov imendan, uvijek se okupi cijela rodbina, susjedi i prijatelji, a ovdje u Dopsinu doživio je da njemu i unuku imendan čestita stotinjak njima dragih ljudi. Svi oni su Željkovi prijatelji, svi uživaju u konjima i svi su došli u Dopsin uveličati ovu krasnu aktivnost koja u selu prelazi u tradiciju. Ovo je već šesta uspješna godina, a Ivan je uvjeren kako će tako i nastaviti, jer šteta je ovakvu ljepotu prekinuti. To su prihvatili mnogi u mjestu, to podupiru i općina i svi Srijemci doseljeni u Dopsin, a rekao je kako u Dopsinu ima 17 obitelji iz Morovića.
 
Slavko Žebić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika