Aktualno Aktualno

Usvojena financijska izvješća »Hrvatske riječi« i ZKVH-a

Izvješća o poslovanju profesionalnih ustanova kojima je Hrvatsko nacionalno vijeće osnivač bile su središnje točke 45. sjednice HNV-a održane prošloga petka, 22. veljače, u sjedištu Vijeća u Subotici. Sjednica je trajala nešto duže od sat vremena i protekla je bez ijedne ozbiljnije rasprave. Sjednici je nazočilo 23 od ukupno 29 vijećnika.

 

 

 

Točan iznos
Vijećnici su većinom glasova usvojili izvješće o financijskom poslovanju NIU »Hrvatska riječ« u 2012. godini. U raspravi o ovoj točki dnevnog reda vijećnik Petar Balažević je izrazio sumnju u točnost izvješća jer je, prema njegovoj računici, u izvješću iskazan za milijun dinara manji prihod od prodaje tjednika »Hrvatska riječ«. Tajnica NIU »Hrvatska riječ« koja je uime ustanove nazočila sjednici, Ljubica Vujković Lamić, odgovorila je kako je prikazani iznos točan budući da je prihod od prodaje jednog primjerka 30, a ne 50 dinara, jer se moraju odbiti troškovi od 8 posto PDV-a i 40 posto rabata distributerima.
»List se prodaje i putem distributera, neizravno putem pretplate, prosljeđujemo i podliske 'Hrcko' i 'Kužiš', što dijelom financiraju HNV i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu. Kada se sve zbroji, dobijemo spomenutih milijun i šesto tisuća i nema nikakvog manjka«, pojasnila je Ljubica Vujković Lamić.
 
Mišljenja i incijativa
Na sjednici je dano pozitivno mišljenje na Izvješće o poslovanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i na Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u 2012. godini. 
Vijećnici su usvojili završni račun HNV-a za 2012. godinu, kao i izvješće o popisu imovine i inventara HNV-a.
Za člana Odbora HNV-a za informiranje imenovan je Alojzije Firanj, urednik lista »Miroljub« kojeg izdaje HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora. Razlog za ovu izmjenu je podnošenje pismene ostavke dosadašnjeg člana Odbora Aleksandra Saboa.
Vijećnici su također dali pozitivno mišljenje za kandidata Jašu Šimića u postupku imenovanja ravnatelja Predškolske ustanove »Naša radost« u Subotici, kao i za kandidata Istvána Hullóa u postupku imenovanja ravnatelja Gradskog muzeja u Subotici. 
Na sjednici je dano i pozitivno mišljenje na Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijamnog ispita odnosno ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti za upis na visokoškolsku ustanovu na jezicima nacionalnih manjina.
 
Pod razno
Među ostalim, vijećnik Mata Matarić zatražio je da se vijećnicima na idućoj sjednici predoče rezultati revizije u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« koja je financirana sredstvima HNV-a. Matarić je također izvijestio kako je HNV-u poslao zahtjev da se na ovoj sjednici razmatra mogućnost otvaranja Područnog ured HNV-a u Somboru, po uzoru na postojeći ured ove institucije u Srijemskoj Mitrovici. Taj njegov prijedlog se nije našao na sjednici budući da, prema objašnjenju tajnika Željka Pakledinca, nije poslan u odgovarajućoj formi.  
Vijećnik Petar Balažević je izvijestio vijećnike da je HNV-u dostavio pismenu izjavu kojom se, počevši od siječnja ove godine, odriče naknada za rad u Izvršnom odboru HNV-a u korist Hrvatskog kulturnog centra »Srijem – Hrvatski dom« iz Srijemske Mitrovice. 
Vijećnici se obratio i subotički pisac Dražen Prćić tražeći potporu za postavljanje svojeg dramskog komada u  Narodnom kazalištu u Subotici, u kontekstu obnove Drame na hrvatskom jeziku u toj kazališnoj kući. Njemu je odgovoreno da prvo zatraži mišljenje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te da će se nakon toga Vijeće očitovati o ovom zahtjevu. 
D. B. P.
 
ANTRFILE
Prijenos dijela osnivačkih prava nad Gradskom knjižnicom u Subotici
Na sjednici je odlučeno da HNV pokrene inicijativu prema subotičkoj lokalnoj samoupravi za prijenos dijela osnivačkih prava nad Gradskom knjižnicom u Subotici jer je ta ustanova, kako je istaknuto, od velikog značaja za hrvatsku zajednicu. Pravna osnova za pokretanje ove inicijative, po riječima tajnika HNV-a Željka Pakledinca, jest članak 24. Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. 
 
  D.B.P
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika