Tema Tema

Obnova treba služiti i samostanu i zajednici

 

Trodnevna radionica za izradu strategije izvodljivosti za franjevaèki samostan u Baèu u okviru »Ljubljanskog procesa II« održana je u Baču prošloga tjedna u organizaciji Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije, Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina. 
Sudionike radionice   pozdravio je predsjednik Općine Bač Ognjen Marković, te je posebno pozdravljajući goste iz Republike Hrvatske izrazio nadu u uspješnu regionalnu suradnju u okviru ovog programa.
 
 
 
 
 
Odvajanje jednog krila samostana prema planu  
 
Koordinatorice projekta Estela Radonjić-Živkov i Slavica Vujović predstavile su Ljubljanski proces i rehabilitaciju franjevačkog samostana. Koordinatorica iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Slavica Vujović je među ostalim istaknula kako je na konferenciji Vijeća Europe u Ljubljani 2008. godine cjelokupna multikulturalna baština općine Bač dobila verifikaciju od strane Europske komisije na temelju koje su obnova franjevačkog samostana u Baču i manastira Bođani uvršteni na listu 26 najbolje konsolidiranih projekata s prostora jugoistočne Europe. Te iste godine  Bač je izabran za središnje obilježavanje međunarodne manifestacije Dani europske baštine. U svom daljnjem izlaganju istaknula je kako drevni Bač, koji je imenovao cijelo ovo područje i koji ima bogatu arheološku povijest, nema niti muzej niti bilo kakav muzejski postav. Iz tih razloga, zajedno s Fondom »Stoljeća Bača« posebna pozornost se posvećuje razradi koncepta prezentacije kulturne baštine, te se ide  k uspostavljanju organiziranog sustava putem formiranja punktova »difuznog muzeja«. Nazočnima je predočila prostorni plan franjevačkog samostana i njegovu rehabilitaciju u svrhu razvoja dopunskih sadržaja u samostanu. Po tom planu jedno krilo samostana s posebnim ulazom i pregradama bilo bi odvojeno od ostatka samostana, kao i podrumske prostorije, te bi sve skupa predstavljalo jednu cjelinu koja bi pridonijela da samostan bude koristan široj društvenoj zajednici. Institucija koja bi organizirala programe u ovom dijelu bio bi Fond »Stoljeća Bača«.
 
Stanka Čoban
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika