Kultura Kultura

Uspješnim radom opravdali svoje postojanje

 

Prva profesionalna ustanova u području kulture u pokrajini – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, osnovana je službeno 15. travnja 2008. godine. Tim je povodom u prostorijama Zavoda u ponedjeljak održana svečanost na kojoj je proslavljeno pet godina postojanja ove ustanove čiji su osnivači Skupština AP Vojvodine i Hrvatsko nacionalno vijeće.
Suradnja s drugima
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić je istaknuo kako je Zavod u proteklih pet godina u punoj mjeri opravdao svoj osnutak. Po njegovim riječima, Zavod nije svrha samome sebi već ustanova koja na polju kulture tijesno surađuje sa svim hrvatskim institucijama i udrugama.
»Kada se pogledaju postignuća hrvatske zajednice, Zavod je i više nego opravdao vlastito postojanje. Nije tu riječ samo o artefaktima, poput knjiga, već je unatoč malom broju uposlenika Zavod doista okrenut svim pripadnicima hrvatske zajednice iz svih regija u kojima oni žive. Zavod ne može raditi posao umjeto nekog drugog, ali on je tu da pomogne i podupre onoga tko nešto radi«, ocijenio je dr. Slaven Bačić. 
 
 
 
 
 
Znanstveni napori
 
Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov podsjetio je kako je u hrvatskoj zajednici prije osnutka Zavoda bilo vrlo malo institucionalno primjerenih aktivnosti u području znanosti, istraživanja i njihovoj prezentaciji. 
»Zavod je u kontekstu generalne politike našega djelovanja pokušao naći prostora u onim područjima kulturne scene Hrvata u Vojvodini koji do tada nisu bili pokriveni, ili su to bili u nedovoljnoj mjeri i institucionalno slabom obliku. Znanost je tu bila jedno od glavnih područja gdje smo našli svoje mjesto«, naveo je Žigmanov. 
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika