Tema Tema

U pripremi izmjene Zakona o vijećima

 

Na konferenciji »Jačanje suradnje institucija i tijela koja se bave unapređenjem i zaštitom prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji« državna tajnica Ministarstva pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Gordana Stamenić najavila je da će izmjenama i dopunama Zakona biti povećane nadležnosti nacionalnih vijeća. Naime, do kraja godine mogle bi biti usvojene izmjene i dopune Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, formirana je radna grupa koja će raditi na ovim izmjenama, a u nju će biti uključeni i predstavnici nacionalnih manjina.
 
 
 
 
Regionalna mreža branitelja prava manjina
 
Konferencija, održana u Beogradu 22. travnja, organizirana je u suradnji s Uredom za ljudska i manjinska prava i prvi je skup u okviru zajedničkog projekta Vijeća Europe i Europske Unije »Promocija ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi«. Ovaj projekt se provodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu. »U svakoj od pojedinačnih zemalja bit će tretiran problem koji je aktualan u toj državi, a intencija je da se formira nacionalna mreža svih onih koji se bave zaštitom nacionalnih manjina. Nakon formiranja nacionalnih mreža planirano je njihovo okupljanje u jednu zajedničku mrežu regionalnog karaktera radi razmjene iskustava dobre prakse i povezivanja ovih država koje još nisu ušle u EU«, kazala je  Aleksandra Vujić, lokalna savjetnica Vijeća Europe za Srbiju.
Konferencija je okupila predstavnike međunarodne zajednice, državnih institucija, neovisnih tijela, civilnog sektora te nacionalnih vijeća, a dotaknuta su relevantna pitanja i problemi, kao i primjeri dobre prakse u suradnji između državnih institucija i nacionalnih manjina, predstavljena su dosadašnja iskustva pojedinih nacionalnih vijeća, nadzor nad primjenom Zakona o nacionalnim vijećima od strane neovisnih tijela, te izneseni prijedlozi za izmjene Zakona.
 
Slavica Mamužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika