Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Što volite kuhati, podijelite s nama!

 

 

Što volite kuhati, podijelite s nama!
 
Ponosita Hercegovka na bačkom tlu
Piše: Zlata Vasiljević
 
Kada smo pozvali Vesnu Zeleniku iz Bezdana s molbom da nešto pripremi za ovu našu rubriku, poziv je odmah prihvatila. I pokraj svih njenih brojnih obveza vrlo brzo smo dogovorili termin, a i to da ono što će pripremiti za ovu rubriku bude nešto od hercegovačkih jela. Nekako se to i podrazumijevalo s obzirom da je Vesna Hercegovka koju su ljubav i brak doveli iz rodne Hercegovine u Bezdan. Došla je prije tri desetljeća u Bezdan i ostala. Ponosita je majka dvojice sinova i baka jedne male curice koja će uskoro napuniti godinu dana. Dočekala nas je u svom domu u Bajskoj ulici u Bezdanu. A u kući sve pod konac, vidi se da o njoj brinu vrijedne ruke naše domaćice. Onako usput kaže nam da je velika ljubiteljica cvijeća i da je sada čeka veliki proljetni posao presađivanja i prihrane njenih miljenica. 
 
 
Od Bezdana i natrag
 
Vesna je rođena u Mostaru, ali je kasnije njena obitelj živjela u mjestu Uzarići u općini Široki Brijeg. Svog supruga upoznala je u Mostaru i kao osamnaestogodišnjakinja došla je u Bezdan. No, možda se u taj njen dolazak u Bezdan osim ljubavi umiješalo još nešto. »Roditelji moje majke došli su kolonizacijom u Bezdan, međutim, moja majka se kasnije vratila u Hercegovinu. Vjerojatno su je povukli korijeni. Eto ona se vratila u zavičaj i udala, a ja došla u Bezdan i udala. Sada u šali kažem da bi moj sin, koji još nije oženjen, trebao otići u Hercegovinu. Kada sam ja došla, ovdje je bio bolji život, a sada je drugačije«, priča Vesna. 
Hrvatska zajednica u Bezdanu ima nešto ispod 500 žitelja, podrijetlom Hercegovaca. Vesna je aktivna članica te zajednice i pokušava animirati ljude da se angažiraju na očuvaju svojega identiteta, običaja, nošnje. Predsjednica je MO DSHV-a u Bezdanu, potpredsjednica Izvršnog odbora Savjeta MZ »Bezdan«, članica Savjeta Mjesne zajednice, predsjednica Hrvatske udruge »Bezdanska marina«. Pitamo je kakvih ima planova kada je riječ o udruzi koju vodi. »Želja mi je da za tradicionalne bezdanske trojne susrete na kome se predstavlja tradicija Hrvatske, Mađarske i Srbije, dovedem hercegovačku grupu 'Hercegovački dukati', kao i jednu grupu Hercegovaca iz Slavonske Požege, tako da se na tim susretima čuje i ganga i bećarac. Susreti su početkom kolovoza i nadam se da ću uspjeti u svojoj nakani, ali sve ovisi o financijama«, priča Vesna puna energije i elana da pokrene svoje Hercegovce u Bezdanu. Pomake pokušava napraviti i u Savjetu Mjesne zajednice »Bezdan«, pa je za nju, koja ne prihvaća da se stvari ne mogu mijenjati, pomalo razočaravajuće da se o mnogim problemima koji se tiču Bezdanaca odlučuje negdje drugdje, a ne u Bezdanu. »Konkretno u Bezdanu se radi plinovod, a Bezdancima je najveći problem kanalizacija, jer selo bukvalno leži na septičkim jamama«, kaže naša sugovornica.
 
Mamini recepti
 
Kako je povod naše posjete kuhanje, priču s Vesnom nastavljamo o tome. S obzirom da ima privatni obrt nameće se pitanje - koliko stiže kuhati? »Kuham svaki dan i moja obitelj uvijek ima na stolu kuhanu hranu. Dva puta tjedno pripremim i neki desert, nedjeljom obvezno. Volim kuhati i na domaću prehranu naučila sam i svoje sinove. Često pravim i domaći kruh, pa smo sigurni da jedemo kruh bez aditiva i raznih dodataka. Za svoju djecu nije mi žao truda«, odgovara Vesna. S obzirom da je došla u sredinu u kojoj je većinsko mađarsko stanovništvo, pa je i bačka kuhinja dominantna, i Vesna je prihvatila dio te kuharske tradicije. No, kaže da omiljeni specijalitet s ovih prostora - paprikaš nešto osobito i ne voli, ali voli sam čin njegovog spremanja. »U Bezdan sam došla s 18 godina i kad god sam htjela nešto pripremiti od hercegovačkih jela zvala sam mamu, tako da sada pripravljam sva jela koja je kuhala moja mama. Svakoga Božića od kolača pravim breskvice i šapice i svaki puta otplačem, jer to je sjećanje na moju pokojnu majku«, kaže naša domaćica.
Za ovaj susret ona je odabrala uštipke, a servirala ih je u svečanom aranžmanu s pršutom, sirom i maslinama. Naravno uz domaće hercegovačko crveno vino. Sve je posebno servirano na drvenom pladnju. Tako se dočekuju gosti kojima se domaćini osobito raduju. No, takvi svečani objedi s pršutom ne prave se često, ali se uštipci mogu spremati svakodnevno za doručak. »Maslo se prvo, kako kažu u Hercegovini, učvrlja, odnosno rastopi, u to se doda češnjak, nalije se kiselo mijeko  i onda se time u drvenoj posudi poliju izdrobljeni uštipci. To je hercegovačka lučanica kojoj se svi radiju i već iz ranog jutra to je spremno u svakoj kući za objed. To je nešto što svatko voli«, kaže Vesna.
Svoje recepte Vesna rado podijeli s drugima, ali koliko će neko jelo uspijeti, kako kaže, ovisi i o vještini domaćice. Kako je za ovaj naš susret pripremila uštipke u svečanoj varijanti naša domaćica to je iskoristila da obraduje ukusnom hranom i svoje prijatelje, koji itekako vole njenu hercegovačku kuhinju.
 
 
 
DIJELIMO S VAMA DANAŠNJI RECEPT SA SLIKOM!
 
UŠTIPCI 
1 kg brašna
šaka raženog brašna
soli po okusu
oko 0,5 litara tople vode
čašica loze
mast za prženje
 
Priprema:
 
U kilogram brašna doda se šaka raženog brašna, koje pospješuje okus. Brašno se posoli i onda se dodaje topla voda i čašica hercegovačke lozove rakije. Drvenom žlicom se miješa toliko dugo dok smjesa ne bude takva da se može tanko razvući prilikom pečenja. U protivnom, uštipci će biti debeli. Mikser ne dolazi u obzir, već ručno miješanje oko pola sata. Loza se dodaja da odbije masnoću, pa uštipci nisu masni. Peče se na masti, a prilikom sipanja na masnoću uštipci se razliju da bi bili tanki i dugački.
Servira se na drvenim pladnjevima s hercegovačkim pršutom, sirom i maslinama i jede iz drvenih tanjura.
 
Fotosi
Uštipci
Vesna Zelenika
Vesna Zelenika 1
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika