Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Da se »Glas Hrvata« daleko čuje

 

Radio Sombor ima regionalnu frekvenciju, pa se dvosatna emisija »Glas Hrvata«, koja se emitira jednom tjedno i to nedjeljom od 17 do 19 sati, može pratiti na području na kome živi oko 15.000 Hrvata. Suradnja s Radio Somborom počela je prije četiri godine, kada je dogovoreno da ova radio postaja ustupi termin za emitiranje emisije na hrvatskom jeziku. »Radio Sombor nije imao niti financijskih, niti kadrovskih mogućnosti da sam producira emisiju na hrvatskom jeziku, pa je dogovoreno da NIU 'Hrvatska riječ' producira radio emisiju. Prva emisija emitirana je krajem travnja 2009. godine, a emisiju je uređivao i vodio dopisnik 'Hrvatske riječi' iz Sombora Zlatko Gorjanac. Bila je to jednosatna informativno-politička emisija, koja se emitirala jedanput tjedno. NIU 'Hrvatska riječ' producirala je emisiju do konca 2010. godine, a nakon toga produkciju je preuzeo HKD 'Vladimir Nazor' iz Stanišića«, kaže Ivan Karan, ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« i predsjednik HKD-a »Vladimir Nazor«. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije ut iskanom broju
 
 
 
 
POTENCIJALNIH 15.000 SLUŠATELJA
 
Kako se Radio Sombor (na frekvenciji 97,5 MHz) čuje u prečniku od 40 kilometara program ove radio postaje može se pratiti do Male Bosne, do Plavne, u Hrvatskoj, i to je teritorij na kojem ima više od 15.000 Hrvata. »Ima na tom području i drugih lokalnih radio postaja, ali niti jedna ne emitira program na hrvatskom jeziku. Radio Sombor ima dugu tradiciju, može se reći da je to jedan od brendova Sombora i smatrali smo da se na takvoj radio postaji mora čuti i program na hrvatskom jeziku. Ovo je emisija neovisne produkcije, a Radio Sombor samo emitira pripremljenu emisiju. S Radio Somborom imamo dobru suradnju. Emisija se emitira bez nadoknade, a Radio Somboru je, s druge strane, potrebno da ima sadržaje na manjinskim jezicima, što je bio i jedan od razloga za dobivanje regionalne frekvencije, a i argument u borbi za očuvanje statusa ove radio postaje«, kaže Karan.
Redakcija koja sada priprema emisiju formirana je početkom 2012. godine. S obzirom da uredništvo nije imalo iskustva u tim poslovima »Hrvatska riječ« je za njih organizirala obuku. Urednik emisije je Savo Tadić, voditeljica Ana Crnković, suradnik zadužen za snimanje priloga na terenu i intervjue je Ivan Karan, a Marko Gundić je glazbeni urednik i montažer. Uredništvo s ponosom ističe da je ovo jedini medijski sadržaj koji isključivo emitira priloge o Hrvatima na hrvatskom jeziku, jer drugi mediji objavljuju priloge i sadržaje koji nisu direktno vezani za Hrvate. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika