Intervju Intervju

Kriza braka i obitelji sve je izraženija

 

Mons. Andrija Anišić, svećenik Subotičke biskupije, obranio je nedavno, 23. travnja, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svoju doktorsku disertaciju pod naslovom »Vjersko-moralna obnova braka i obitelji – model opstanka i napretka naroda u djelima Ivana Antunovića”, što je bio povod za ovaj razgovor.
 
 
 
 
 HR: Vaša doktorska disertacija je nastala na temelju istraživanja pisane baštine biskupa Ivana Antunovića. Što vas je privuklo Antunovićevu djelu?
 
 
Istraživanjem pisane baštine biskupa Ivana Antunovića bavio sam se jako dugo, počevši tamo od 1986. godine. Zanimalo me je sve što je radio. Međutim, kad sam se u svom poslijediplomskom studiju odlučio za specijalizaciju iz moralne teologije, želio sam još posebno pozornosti posvetiti bračnom i obiteljskom moralu. Stoga sam i Antunovićeva djela počeo čitati s posebnom pozornošću na tu tematiku.
 
 HR: Kakva je misao Antunovićeva o braku i obitelji, o tome što je temelj obitelji?
 
 
O braku i obitelji Antunović je pisao puno. Nije on to činio sustavno kao što se danas čini u priručnicima moralne teologije. No, u svojim djelima i brojnim člancima koje je objavio u »Bunjevačkim i šokačkim novinama« i u »Bunjevačkoj i šokačkoj vili« i drugdje, zapisao je i protumačio sve ono bitno što Sveto pismo i nauk Crkve govore o braku i obitelji. I u svojim književnim djelima također se bavio tom tematikom, te je i kroz ta djela prenosio poruku Božje riječi o tim temeljnim ustanovama društva i Crkve. Svu tu njegovu misao o braku i obitelji mogli bismo sažeti u jednu njegovu vrlo značajnu rečenicu: »Bog je temelj i kruna obitelji«. Na toj istini Antunović gradi sve svoje moralne pouke o obitelji, kao i poruke koje upućuje svakom članu obitelji. U svom pastoralnom radu uvidio je kakvo je bilo stanje u brakovima i obiteljima njegova vremena, a osobito njegovog hrvatskog naroda i milog mu roda bunjevačkog i šokačkog. »Snimio« je sve ono što je u njima bilo loše i sve ono što je bilo dobro. Žigošući sve ono negativno u brakovima i obiteljima htio je potaknuti svoj narod na obnovu. Shvatio je da brak i obitelj ne može opstati bez Boga, jer Bog je ljubav. Ako nema Boga u bračnom i obiteljskom životu, nema ni istinske ljubavi. Zato je poticao prije svega na vjersko-moralnu obnovu braka i obitelji, jer je to nužno kako za opstanak tako i za napredak jednog naroda.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika