Kultura Kultura

Zvuci tambure nad ravnicom

 

Ovogodišnji, 36. po redu Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe održan je od 10. do 12. svibnja u tri grada – Osijeku, Somboru i Vukovaru. Nakon otvorenja i programa u Osijeku, drugi festivalski dan održan je 11. svibnja u Somboru, a treći 12. svibnja u Vukovaru. U Somboru su nastupila četiri orkestra, okupivši na sceni Hrvatskog doma ukupno oko 160 glazbenika.
 
 
 
 
Prekogranična suradnja
 
Pozdravljajući nazočne na tamburaškoj večeri u Somboru, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić podsjetio je na početke festivala. »Ovaj je festival osnovan u Osijeku 1961. godine. Među osnivačima su bili Julije Njikoš, muzikolog, u to vrijeme glazbeni urednik Radio Osijeka, ali i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Sava Vukosavljev, glazbeni urednik Radio Novog Sada, te Josip Andrić, književnik i glazbenik podrijetlom iz Plavne. Festival je značajni kulturni projekt Grada Osijeka, a postao je i vrijedan prekogranični projekt u kome sudjeluju tisuće mladih glazbenika, tamburaša. Oni svoje slobodno vrijeme posvećuju izučavanju tambure, tradicijskog instrumenta koji povezuje ove prostore«, kazao je Đurić. 
U ime domaćina goste je pozdravio Mata Matarić, predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor«. »Ovaj festival, čiji se dio održava i u Somboru, pridonio je da HKUD 'Vladimir Nazor' bude među udrugama iz Srbije koje su dobile visoko priznanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za izniman doprinos razvoju multukulturalnog i multietničkog života na ovim prostorima«, kazao je Matarić. 
  
 
 
Z.V. / S.M.
 
Opšrinije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika