Aktualno Aktualno

Razgovor o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

 

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Vlade Republike HrvatskeAnkaMrak Taritašprimila je u utorak, 14. svibnja, izaslanstvo Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u sastavu:Mato Jurić, predsjednik, Mihael Miletić,predsjednik Ogranka Zadar, i Zlatko Žužić,glavni tajnik.
 
 
 
 
 
Glavna tema razgovora bila je legalizacija bespravno izgrađenih objekatakoja se trenutačno provodi u Hrvatskoj, a koja posebno pogađa prognane Hrvate iz Srijema, Bačke i Banata, jer se ona odnosi na gotovo 80 posto obiteljskih kuća koje suoni zamijenili za vrijeme Domovinskog rata, a pogotovo ih pogađa činjenica da su svi troškovi oko legalizacije enormno visoki te da jedan dio te populacijezbog materijalnih teškoća nije u mogućnosti na taj način legalizirati kuće koje su dobili u zamjenu. 
»Poštovana gospođo ministrice,obraćam vam se ispred četrdesetak tisuća Hrvata protjeranih iz Srijema, Bačke i Banata, koji su za vrijeme Domovinskog rata svoje novo utočište našli u Hrvatskoj, a vezano za plaćanje naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, plaćanje vodnog doprinosa te komunalnog doprinosa kod legalizacije bespravno izgrađenih objekata«, rekao je predsjednik Jurić te pojasnio kako su u devedesetim godinama prošloga stoljeća, godinama stradanja i migracija stanovništva, u Hrvatsku došli građani iz raznih krajeva bivše države. Ratno vrijeme je bilo pitanje preživljavanja, stoga su mnogi mijenjali svoje kuće, a da ih nisu niti vidjeli, jer je zamjena obavljena u ratnoj panici pa nisu ni slutili da se mijenjaju za kuće kojenemaju niti uredno vlasništvo parcele, niti građevinske dozvole,a dali su svoje kuće i imanjakoja su sve to imala. Bilo je čak slučajeva da se u zamijenjenu kuću nije moglo useliti jer su se već uselili neki od prognanika, pa je to bio novi šok i opet muke oko deložacije, dok se nisu uselili u svoju novi nelegalni dom.Druga je, pak, skupina stradalnika uspjela vidjeti kuće i papire, ali nije imala puno izbora, pristala je na zamjenu jer je bio rat i nije se smjelo čekati. Najveći je dio tih ljudi u zamjenama kuća značajno oštećen, i danas, unatoč svemu tome, moraju dodatno izdvojiti značajna financijska sredstva za legalizaciju kuća koje su u zamjenama postale njihovi novi domovi. 
 
 
Z.Ž.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika