Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Čuvajmo običaje zavičaja

U organizaciji Općine Velika, lokalne Turističke zajednice, te KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike,  23. i 25. svibnja organizirana je već tradicionalna Smotra  izvornog hrvatskog folklora »Čuvajmo običaje zavičaja«. U programu ove, XXIII. po redu smotre sudjelovali su brojni gosti, ali i domaćini.
U dijelu popratnoga programa smotre folklora održan je i koncert popularne grupe Crvena jabuka, te je publika osim u već obveznom zvuku tamburica, mogla uživati i u popularnim melodijama ove grupe. »Najduži stol u Hrvata« ideja je koja se već četvrtu godinu uspješno realizira u okviru ove smotre folklora. Riječ je naime o predstavljanju kulinarskih vještina, te tradicionalnih kuhinja gostiju, ali i domaćina, koji svoje kulinarske proizvode predstavljaju na ulicama Velike. Glavni dio programa održan je u nedjelju. Mimohodom ulicama Velike paradirala su sva gostujuća društva, nakon čega je uslijedio i kulturno-umjetnički program. Nakon programa svi su se sudionici družili i veselili do kasno u noć. 
 
 
 
 
O počecima ove smotre predsjednik KUD-a »Ivan Goran Kovačić« i dopredsjednik  Smotre Stanko Raguž je rekao: »Sama Smotra izvornog hrvatskog  folklora 'Čuvajmo običaje zavičaja' je prije dvadeset i tri godine utemeljena s ciljem očuvanja i prezentiranja izvornog folklora požeškog kraja, koja se u svojim prvim godinama održavala samo jedan dan. Apetiti za dužim druženjem vremenom su porasli, te već evo dulji niz godina smotru održavamo tri dana. Novina kojom  smo obogatili našu smotru bilo je i okupljanje hrvatskih folklornih skupina i iz inozemstva. Tako su nam postali redoviti gosti članovi HKUD 'Dubrave' iz Aladića (Bosna i Hercegovina), Izvorna grupa iz Budimpešte, kao prestavnici Hrvata koji žive u Mađarskoj, folklorna skupina karaševskih Hrvata iz Klokotića (Rumunjska), te vojvođanski Hrvati, članovi HKPD 'Matija Gubec' iz Tavankuta. Želja nam je na smotru pozvati i gradišćanske Hrvate, Hrvate iz Slovačke, te moliške Hrvate iz Italije.«
 
I.D.,
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika