Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Gimnazija »Svetozar Marković« u Subotici

Među učenicima 4. f. proveli smo anketu pitavši ih za dojmove o srednjoškolskim danima kao i o tomu što planiraju nakon gimnazije
Tekst i fotografije: Antonija Sudarević
Protrčalo vrijeme, ponovno matura, izlozi u gradu prepuni maturskih haljina i odijela. Maturanti prepuni obveza, prijamni, učenje, odabir fakulteta, pa maturalna večer, šminka, haljina. Sve ih to i opterećuje, a i veseli. Iz gimnazije u Subotici izlazi već treća generacija maturanata koji su svoje školovanje završili na hrvatskom jeziku. Dvadeset i šest učenika 4. f razreda bogatiji su za znanje koje im nudi gimnazijski program, ali i ono iz materinskog jezika. Koja su njihova iskustva i što neki od njih planiraju, pročitajte u daljnjem tekstu.
Marko Tumbas
Planiram dalje ići na PMF u Zagreb ili Osijek, nastavnički smjer ili matematika+informatika, tako da mi je školovanje na hrvatskom jeziku pomoglo da se bolje pripremim za državnu maturu u Hrvatskoj, te da se tamo kasnije lakše snađem. Iskustava iz gimnazije ima puno, od loših do dobrih, ali uvijek ću pamtiti odjel i poneke profesore, a nadam se da će mi znanje iz gimnazije pomoći na fakultetu.
Martina Stantić
Bilo je to jedno lijepo iskustvo ići u gimnaziju i upoznati sve te divne ljude. Gimnazija će mi za budućnost biti značajna, jer je to škola u kojoj sam naučila mnoge korisne stvari potrebne baš za moje buduće školovanje. Nakon gimnazije odlučila sam upisati Visoku strukovnu školu za obrazovanje odgojitelja, ovdje u Subotici. Biti odgojiteljica moj je san još od djetinjstva. Volim djecu, te igru, pjesmu i ples koji idu uz sve to. Za nastavak školovanja hrvatski mi jezik neće biti potreban, ali nakon toga dakako da hoće, jer bih se voljela zaposliti u vrtiću gdje se s djecom radi na hrvatskom jeziku. Svakako, svima preporučujem upisati smjer na hrvatskom jeziku, jer im to pomaže ukoliko žele ići studirati u Hrvatsku.
Tatjana Lendvai
Školovanje planiram nastaviti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer etnologija i kulturna antropologija. Glede gimanzije, u sjećanju će mi ostati neki od profesora, druženja na odmorima, povremeno bježanje sa sata. Mislim da ću iz gimnazije ponijeti znanje koje će mi biti korisno na fakultetu, a i u životu općenito. Budući da studij planiram upisati u Hrvatskoj, školovati se na hrvatskom jeziku za mene je imalo veliki značaj.
Andrea Dulić
Upoznala sam puno novih i divnih ljudi, neka prijateljstva vjerujem da će ostati za cijeli život, a to je nešto od neprocjenjive vrijednosti. Nekad je doista bilo teško, zahtjevno, ili čak stresno, nekad sam se i sama pitala što radim u gimnaziji. Međutim, vjerujem da su svi imali razdoblje tijekom kojega su bili nesigurni u sebe i svoje postupke. Rekli su mi kako sve to ima svoje zašto i da upravo tako treba i biti. Ali vrijedilo je truda. Ili će tek vrijediti. 
Želja mi je otići u Zagreb i nastaviti školovanje na hrvatskom jeziku. Francuski jezik mi je oduvijek bio zanimljiv, zainteresiranost za njega mi je bila poticaj da mu malo više pozornosti posvećujem na satima u školi, te bih možda upisala nešto u tom pravcu. No, prije svega treba položiri državnu maturu! 
 
Stipan Jurić
 
Iz gimnazije u život ću svakako ponijeti dio stečenog znanja, ali ću također ponijeti i sjećanja na dane provedene u gimnaziji i drage prijatelje. Gimnazija mi je svakako otvorila neki novi pogled na svijet. Shvatio sam kako nikom ništa nije poklonjeno i da se svatko mora boriti za svoj osobni uspjeh, pa makar to bilo i napornim učenjem. Prijatelji koje sam stekao u gimnaziji svakako su nešto najbolje što mi se ondje moglo dogoditi. Dalje planiram studirati biologiju u Novom Sadu.
 
Ivan Benčik
 
Najbolja iskustva iz gimnazije vezana su uz prijatelje. Kada sjediš pet dana u tjednu okružen stalno istim ljudima i kada se skupa borite svakog dana s istim problemima, stvaraju se neke neraskidive veze prijateljstva. Na prijatelje koje sam ovdje stekao, ne samo iz svog odjela nego i šire, moći ću i u budućnosti računati. Uh, a što ću dalje - teško je pitanje, pošto se još nisam odlučio, dvoumim se između sociologije i engleskog jezika.
 
 Bernadica Vojnić Mijatov
 
Ono što ću pamtiti prije svega je marljiv rad učenika i profesora, znanje koje se doista stekne u ove četiri godine. Smatram kako će nam puno lakše biti na fakultetu. Zatim sam odjel, postali smo kao jedna obitelj, dijelili smo dobro i zlo i pomagali uvijek jedni drugima, što je najvažnije za odjel. Planiram upisati Višu pedagošku školu ovdje u Subotici. Želim ostati ovdje uz svoje i plan za budućnost jest rad s djecom i, među ostalim, prenošenje osnova hrvatskog jezika, koje sam stekla upravo u gimnaziji. 
 
 
 
Tablo u »Platou«
 
Maturantski tablo 4. f možete pogledati u subotičkoj knjižari-cafeu »Plato«.Tekst i fotografije  Antonija Sćudarević

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika