Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Plovidba krvotokom ravnice

 
 
 
Veliki bački kanal, koji je dio sustava Dunav-Tisa-Dunav i povezuje Dunav (kod Bezdana) s Tisom (kod Bečeja), dugačak je 118 km. Njegovo korito je široko 17 m, pri vrhu je kanal širok oko 25 m, a prosječna dubina je 3 m.
Prokopavanje ovoga kanala počelo je 6. svibnja prije točno 220 godina. Prokopavan je ručno, a na njegovoj izgradnji bilo je angažirano 3000 radnika. Kanal je završen 1801. godine, a pušten je u uporabu 1802. Kasnije je nosio imena Francov kanal i Kanal kralja Petra. Voda u kanalu u gornjem toku, od prevodnice kod Bezdana do Crvenke, odlična je za kupanje, pecanje i ronjenje, zbog odsustva bilo kakvih izvora zagađenja, što je sasvim suprotno onome što se dalje dešava u dijelu od Crvenke, pa nadalje prema Bečeju.
 
Katamaran u službi turizma 
Čari ovoga vodotoka u njegovom gornjem dijelu, od Bezdana do Sombora, nemoguće je ne primijetiti. Pravi ugođaj u promatranju okoliša iz nekog drugoga ugla predstavlja vožnja kanalom, koja je od nedavno moguća osposobljavanjem katamarana »Tatjana«, koji prima oko 25 osoba. 
Ovo je zaista pohvalna inicijativa, budući da na teritoriju Grada Sombora ne postoji niti jedno plovilo ove vrste koje može svim ljubiteljima prirode omogućiti vožnju (osim naravno čamaca i privatnih brodića). 
Katamaran u velikoj mjeri obogaćuje turističku ponudu Sombora i okolice, a osmišljeni programi koji se mogu realizirati interesantni su svima – od djece do onih najstarijih, budući da obuhvaćaju različite destinacije našega kraja. Moguće je ploviti od Somborskog štranda do Bačkog Monoštora ili Bezdana, od Monoštora do Bezdana, te obratno, uz zaustavljanja u Monoštoru, te je moguće posjetiti etno-kuće s tradicijskim obrtima, voziti se zapregom, kušati domaće gastronomske specijalitete, te posjetiti u Bezdanu i tkaonicu damasta, kao i Ekološku učionicu »Baračka«.
 
Zdenka Mitić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika